Ta vare på havet! Søndag kan du bidrag gjennom tv-aksjonen

Dage (10) liker å fiske, men den vernede torsken slipper han tilbake i havet. Her har han fått makrell på Merrapanna.

Dage (10) liker å fiske, men den vernede torsken slipper han tilbake i havet. Her har han fått makrell på Merrapanna. Foto:

Av

Miljøagentene i Fredrikstad mobiliserer til søndagens tv-aksjon: – Havet er verdens største leveområde. Det er hjemmet til enormt mange dyr og planter. Vi trenger det.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Visste du at siden 1970 har 68 prosent av pattedyr, fugl, fisk, krypdyr og amfibier blitt borte? Det blir mindre fisk og dyr i havet blant annet på grunn av forsøpling, forurensing og overfisking. Vi mennesker har påvirket jorden veldig lenge. Noe av det vi gjør, skader planeten – og oss, selv om vi ikke mener å gjøre det.

Ikke kast plast i havet eller i naturen. Jo mer vi forsøpler og dyr forsvinner fra havet, jo vanskeligere blir det for oss å få tak i mat. Vi er også avhengige av havet for å få luften vi puster. Plast i havet kan også være farlig for helsen til mennesker. Når vi spiser havdyr får vi mikroplast og giftstoffer i oss.

Tv-aksjonen 2020

Tv-aksjonen NRK går i år til WWFs arbeid for å bekjempe plast i havet. I år går tv-aksjonen av stabelen 18. oktober.

Flere opplysninger om aksjonen, blant annet hvordan du kan bli digital bøssebærer: https://blimed.no/tv-aksjonen-nrk/tv-aksjonen-2020/

Plukker du plast fra havet og stranden, da? Det er nemlig viktig å ta med seg søppel fra strendene og andre steder som kan renne ut i havet. Det gjør oss sinte når folk forsøpler og at det er emballasje på alt vi kjøper, men vi får også dårlig samvittighet når vi for eksempel kjører for mye bil og det kommer mikroplast i havet fra dekkene våre.

Det er nemlig flere grunner til at plast havner i havet enn at det forsøples, og selv om det er viktig at vi alle hjelper årets tv-aksjon mot plast i havet, må vi huske at det viktigste er at det fremover lages og brukes mindre plast. Ikke bare at vi blir flinkere til å rydde det opp.

Det finnes flere som jobber med å finne alternativer til plast, for eksempel å bruke alger til emballasje. Vi håper det kommer mer av dette. Kanskje kan vi også lære av sånn de gjorde i gamle dager, da maten kom fra gårder i nærheten og man kunne kjøpe rett fra slakter, grønnsakhandler og markeder, uten emballasje. De som handlet hadde med seg krukker og glass hjemmefra som de kunne fylle med varer. Vi kan alle be butikkene om å ha flere varer uten emballasje, for selv om en del mat holder seg lenger med emballasje, så er det veldig mye av maten vi kjøper i dag som faktisk ikke trenger det.

Havet er verdens største leveområde. Det er hjemmet til enormt mange dyr og planter. Vi trenger det. Vi må sammen finne smartere måter å spise, reise og leve på hvis vi skal ha en planet som både dyr og mennesker kan bo på i lang tid. Det betyr at vi ikke kan gjøre alt det samme som vi gjør i dag. Dette synes vi barna er ok, vi klarer å forandre oss.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken