Gå til sidens hovedinnhold

I kjølvannet av Listhaug-saken: Vi er alle idioter

Artikkelen er over 3 år gammel

Kai R. Jacobsen maner til å se nyanser i politisk debatt: – Begge parter mener å stå for sannheten! En sannhet som paradoksalt ikke finnes. Hvilken side du enn befinner deg på, så betegnes du som idiot.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Listhaug-saken viser at vi har fått klarere skillelinjer i norsk politikk. Høyresiden som i vesentlig grad tiltrer Listhaugs synspunkter og uttalelser i innvandringspolitikken, mot venstresiden som benytter alle midler for å imøtegå Listhaugs utfordrende holdninger.

Det som er helt nytt i samfunnsdebatten er temperaturen og ordbruken, og at partene åpenlyst kaller hverandre for landsforrædere og idioter som ikke skjønner noen ting. Det tragiske er at når debatten blir så unyansert, så sitter vi igjen med to grupper som på hver sin side må oppfattes som idioter. Så hvilken side du enn befinner deg på, så betegnes du som idiot.

Vilje til å akseptere andres meninger og holdninger eksisterer ikke lenger. I dag går man over lik for å fremme eget syn og interesser. Begge parter i denne konflikten, mener å stå for sannheten! En sannhet som paradoksalt ikke finnes. En sannhet kan ikke vedtas på et politisk møte. En slik sannhet blir her bare en påstand for å fremme egne interesser. Ingen kan hevde å stå for, eller være eier av sannheten.

Jon-Andreas Johansen: Flott å støtte Listhaug eller Støre, men la hatet ligge

Politikere og andre «forståsegpåere» bør lære av professor Per Fugellis filosofi og hans påstander om menneskene. Per Fugelli hevder at (sitat): «Vi er ikke glansbilder, men feilvarer, alle sammen, så aksepter deg selv som den feilvaren du er.»

Tenk om vi alle kunne bli så ydmyke og respektfulle at vi kan godta andre menneskers meninger og livssyn, slik at vi kan klare å skape forstand i dette meningsløse og babelske livet vi lever. Ellers så kan vi oppleve at det onde i oss bare vil eskalere og at vi går en fruktesløs fremtid i møte, hvor halvdelen av den norske befolkning går rundt og kaller den andre halvdelen for idioter.

Les også

Fra skolegården: Sylvi hadde vært frekk igjen

Kommentarer til denne saken