Feil om deltid fra Brasetvik

HR-direktør Wenche Lyngholm slår fast at Sykehuset Østfold jobber for å få flere heltidsstillinger for sykepleiere.

HR-direktør Wenche Lyngholm slår fast at Sykehuset Østfold jobber for å få flere heltidsstillinger for sykepleiere. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

HR-direktør Wenche Lyngholm avviser sykepleierforbundets tall som viser at Sykehuset Østfold har utlyst svært få heltidsstillinger. Hun skriver at sykepleiertillitsvalgt ved sykehuset har vært skeptisk til foreslåtte tiltak for flere heltidsstillinger.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Norsk Sykepleierforbund (NSF) har leid inn et PR-byrå til å telle andel heltidsstillinger for sykepleiere som Sykehuset Østfold (SØ) har lyst ut de siste åtte månedene. De finner at bare 28 prosent av stillingene er 100 prosent. Det er lavere enn i andre sykehus og i kommunehelsetjenesten i Østfold, skriver leder i NSF Østfold Karen Bratsetvik i et avisinnlegg.

Vår oversikt viser snaue 50 prosent heltid. I tillegg kommer de annonsene der sykepleieren gis mulighet til heltid ved å jobbe på mer enn en seksjon. Senest i september lyste vi ut 30 faste heltidsstillinger tilpasset nyutdannede sykepleiere. SØ har et system for å fange opp medarbeidere som jobber ufrivillig deltid. For tiden er det ca. 100 sykepleiere som ønsker høyere stillingsprosent. De blir jevnlig gitt mulighet til å søke kombinasjonsstilling for å få økt stillingsprosent.

Det kan sikkert diskuteres i det uendelige hvorvidt vikariater, sommerjobber og studentstillinger skal være med i statistikken eller ei. Vi er derimot helt enig med Karen Bratsetvik i NSF i målet om at alle som kan og vil skal jobbe heltid.

De fleste forslagene ble møtt med skepsis fra NSF sin foretakstillitsvalgt.

Grunnen til det er klar. Pasientene får færre pleiere å forholde seg til. Medarbeideren får opparbeidet kompetanse, tjener mere og har bedre grunnlag til for eksempel å få boliglån og full pensjon. For sykehuset betyr det også større kontinuitet, bedre kvalitet og enklere administrasjon. For samfunnet betyr heltid full uttelling av investeringen i gratis skolegang, mer skatteinntekter og dermed mulighet til å opprettholde et godt velferdstilbud i Norge. 

Hva er da årsaken til at Sykehuset Østfold ikke lykkes med å fremme heltidskultur, spør Bratsetvik retorisk. Hun trenger ikke lete langt for å finne svar. I arbeidsmiljøutvalget 10. oktober la ledelsen frem 12 konkrete forslag til diskusjon. Blant annet øke andelen kombinasjonsstillinger der sykepleiere jobber både på sengepost og i poliklinikk eller innenfor flere fagområder. Utvide programmet for nyutdannede, opprette studentstillinger i helg, sikre fortrinnsrett for deltidsansatte, redusere unødvendige permisjoner og, mot et tillegg i lønn, inkludere flere helger i den enkeltes arbeidsplan. Dette er gode strukturelle tiltak, de er gjennomført ved andre sykehus og vi vet at de virker.

De fleste forslagene ble møtt med skepsis fra NSF sin foretakstillitsvalgt. Skal vi nå vårt felles mål, må vi sammen møte deltidsutfordringen med et åpent sinn.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken