Gå til sidens hovedinnhold

Sykepleierkrisen: Kommunen må investere i utdanning

Artikkelen er over 2 år gammel

– Hvis ikke behovene innen psykisk helse blir møtt i ung alder, kan det få større konsekvenser senere, skriver Christian Strømnes om kommunens problemer med å skaffe helsesykepleier/helsesøster til skolene.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Kommunen sliter med å rekruttere sykepleiere, både på bachelor- og mastergradsnivå. Det vil bli dyrt i lengden hvis ikke kommunen tilrettelegger for utdanning.

Rektoren ved Kråkerøy ungdomsskole og virksomhetsleder for helsevern for barn og unge informerte i Fredriksstad Blad denne uken om mangelen på helsesykepleiere (tidligere helsesøster). Det er svært uheldig da forebygging og helsefremming blant unge er en veldig viktig oppgave. Mindre utfordringer hos ungdom kan bli til større problemer når man blir voksne. Forebygging og helsefremming er en viktig oppgave for befolkningen. Kompetanse på psykisk helse har blitt sentralt. Det er derfor svært uheldig at så mange stillinger står ubesatt.

Hvis ikke behovene innen psykisk helse blir møtt i ung alder, kan det få større konsekvenser senere. Dersom kommunen ikke tar helsefremmende og forebyggende tiltak alvorlig, kan flere få større behov som kommunen må ta seg av senere. Som sykepleier ser jeg en stadig økning av mennesker som har behov for hjelp til sin psykiske helse. Helse- og velferdstjenestene i kommunen er allerede presset, og det krever større ressurser til behandling i helsetjenesten enn til helsefremming og forebygging tidligere i skolen. Det har ikke kommunen råd til.

For å sikre riktig kompetanse ligger løsningen i å investere i utdanning av sykepleiere. Helsesykepleier (helsesøster) er en sykepleier med spesialutdannelse. Når kommunen har et behov for en spesifikk kompetanse, må man tilrettelegge for at folk får tatt utdanningen som kreves. Kommunen blir nødt til å bli kreative for å sikre seg kompetansen de trenger til å drive forsvarlige tjenester. Det finnes løsninger for å sikre seg sykepleiere på bachelornivå, og for å sikre seg mastergradskompetanse finnes det andre løsninger. 

Les også

Kommunen skriker etter sykepleiere, det kan den gjøre noe med

 

Høyere lønn og faste fulltidsstillinger er en selvfølge. Utdanningsstillinger gir sykepleiere full lønn under spesialutdanningen mot at de binder seg til å arbeide et par år i kommunen. Dette er allerede brukt av flere sykehus som lenge har hatt et stort behov for spesialkompetanse. Kommunen må reagere nå for at de ikke skal måtte ta regningen når skaden er gjort senere.

 

Les også

Problematisk for elever uten helsesøster

 

Kommentarer til denne saken