Sarpsborg - Fredrikstad 5-2 i heltidskampen

Flere heltidsstillinger vil gjøre det lettere for Fredrikstad å skaffe sykepleiere, mener sykepleierforbundet. På bildet ser vi Kathrine Vanberg i hjemmesykepleien gi medisiner under ett av sine besøk.

Flere heltidsstillinger vil gjøre det lettere for Fredrikstad å skaffe sykepleiere, mener sykepleierforbundet. På bildet ser vi Kathrine Vanberg i hjemmesykepleien gi medisiner under ett av sine besøk. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Lær av lillebror Sarpsborg, er rådet Karen Brasetvik i Sykepleierforbundet Østfold gir Fredrikstad kommune. Hun venter at storebror gjør mer for å skaffe heltidsstillinger for sykepleiere.

DEL

Kronikk 

Hvis det handlet om fotball, ville det vært en målrik kamp med en overlegen vinner. Når det handler om mulighetene sykepleiere har til å få hel stilling i Østfolds to største byer, er det et sørgelig spill.

Mens Sarpsborg kommune hovedsakelig lyser ut hele stillinger til sykepleiere, har storebror Fredrikstad mest deltidsstillinger å tilby Norges mest etterspurte arbeidskraft.

«Fredrikstad kommune arbeider for å etablere en heltidskultur i kommunens helse- og velferdstjenester. Vi ønsker at heltid skal bli det normale også i denne sektoren.» Det svarte ordfører Jon-Ivar Nygård for et år siden, da Sykepleierforbundet utfordret ham på at kommunen hovedsakelig tilbød sykepleiere deltidsjobb tross stor sykepleiermangel.

Begge kommunene sier at de er opptatt av å bygge heltidskultur. Den ser imidlertid ut til å renne ut i elva på vei nedover til nabobyen og ende opp som deltidskultur ved Glommas bredder. Fredrikstad er vertskommune til Østfolds sykepleierutdanning. Likevel sliter kommunen med å rekruttere sykepleiere. Deltidsstilling og minstelønn frister få.

Karen Brasetvik.

Karen Brasetvik.

Da vi lette etter ledige sykepleierstillinger på kommunenes nettsider 1. mars i år, fant vi at Sarpsborg hadde 25 annonsert ledige stillinger. Av disse var 13 hele. I Fredrikstad var det 20 ledige sykepleierstillinger – kun fem av disse var hele. 52 prosent av stillingene var hele i Sarpsborg mot 20 prosent i Fredrikstad. Omskrevet i fotballresultat 5–2.

I fjor lovet ordføreren i Fredrikstad oss en konkret, ny plan for å fremme heltid. Den venter vi fortsatt på.

Et slikt stunt gir ingen eksakt viten–kun et øyeblikksbilde. Men offentlig statistikk gjennom mange år viser at Fredrikstad har svært mange deltidsansatte sykepleiere til tross for at kommunen har hatt mange «prosjekt heltid». Resultatene gir ikke utslag på statistikken; Mens 63 prosent av sykepleierne i Sarpsborg kommune jobbet 30 timer eller mer per uke (tilsvarer 85–100 prosent stilling) i 2014, jobbet kun 56 prosent av Fredrikstads sykepleiere i så store stillinger.

Per 1. mars 2017 er det kun 44 prosent av kommunens sykepleiere som har hel stilling. Hadde vi tatt med tallene for helsefagarbeidere og ufaglærte som også jobber i pleie- og omsorgstjenesten, hadde vi fått enda verre tall. Blant dem er det så mye deltid, at det ikke er mulig å forsørge seg på denne typen jobb.

I fjor lovet ordføreren i Fredrikstad oss en konkret, ny plan for å fremme heltid. Den venter vi fortsatt på. Så langt har det blitt mye «prek», men lite handling. Skal man bygge heltidskultur, må man starte med å lyse ut hele stillinger. Det gjør Sarpsborg som hovedregel, selv om de ikke er helt i mål.

Når det gjelder å bygge heltidskultur, ser det ut til at «det årnær sæ i Særp». Vi vil ikke være med på at «det nøttærnte i Frekstad». Fredrikstad kan bygge heltidskultur ved å tilby hele stillinger og gode lønns- og arbeidsvilkår som gjør det mulig for sykepleiere å stå lenge i tjenesten. Lær av lillebror Sarpsborg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags