Sykehuset Østfold – helt rå på deltid

Karen Brasetvik jobber videre for at det skal utlyses flere heltidsstillinger for sykepleiere.

Karen Brasetvik jobber videre for at det skal utlyses flere heltidsstillinger for sykepleiere.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Deltidsnissen fulgte med på lasset, skriver Karen Brasetvik, leder for sykepleierforbundet i fylket. Hun har nye tall og utpeker Sykehuset Østfold til versting.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kun 28 prosent av de annonserte sykepleierstillingene i Sykehuset Østfold de åtte siste månedene var heltidsstillinger. Med nytt sykehus fulgte deltidsnissen med på lasset. Og det ser også ut til at den har formert seg.

Retriever har på oppdrag for Norsk Sykepleierforbund registrert alle utlyste stillinger på Nav merket med «sykepleier» og lignende i perioden 1. februar – 30. september. I løpet av disse åtte månedene søkte helse-Norge etter 3.864 sykepleiere. 47 prosent av de annonserte stillingene var hele. For Sykehuset Østfold er resultatet enda mer nedslående. Av 124 annonserte sykepleierstillinger var kun 28 prosent heltidsstillinger.

Når vi i tillegg vet at kun 31 prosent av de turnusarbeidende sykepleierne i Sykehuset Østfold jobber heltid, betyr det at Østfolds sykehus er en av verstingene på bruk av deltidsstillinger. Helseminister Bent Høie har anmodet om at alle stillinger i helseforetakene skal lyses ut som heltidsstillinger. Hva er da årsaken til at Sykehuset Østfold ikke lykkes med å fremme heltidskultur?

Østfold-kommunene kommer bedre ut enn sykehuset, selv om det også her er mye deltid. I Sarpsborg og Moss var 58 prosent av stillingsannonsene for sykepleiere heltid, i Fredrikstad var det 52 prosent, mens det i Halden var 41 prosent av de annonserte sykepleierstillingene hele.

Fortsatt dominerer deltidsarbeid i helsetjenesten tross heltidserklæringen mellom arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner, mange heltidsprosjekt i kommuner og sykehus og mye snakk om å satse på heltid. Når knapt halvparten av annonsert ledige sykepleierstillinger er hele, bidrar det til å opprettholde en deltidskultur, som også rammer nye generasjoner med sykepleiere.

Helse-Norge mangler sykepleiere. Da kan vi ikke fortsette å utdanne to sykepleiere for å fylle ett årsverk. Vi skal bygge heltidskultur i helsetjenesten. Det starter med at arbeidsgivere tilbyr hele stillinger.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken