Gjør sykehuset til flyktningmottak

Velegnet: Jon Birger Haug mener aktuelle myndigheter må komme til en løsning med eieren slik at dette kan bli flyktningmottak.Arkivfoto: Linda Edvardsen

Velegnet: Jon Birger Haug mener aktuelle myndigheter må komme til en løsning med eieren slik at dette kan bli flyktningmottak.Arkivfoto: Linda Edvardsen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det handler om det muliges kunst, mener Jon Birger Haug når han argumenterer for midlertidig flyktningmottak på sykehuset når det om en måned er tomt.

DEL

Leserbrev 

Den akutte flyktningkrisen har kommet tett på oss gjennom reportasjer, bilder, og et stadig økende fysisk nærvær som skaper et sjeldent engasjement i befolkningen. Fredriksstad Blad har publisert flere kronikker og innlegg som fokuserer på vårt humanitære og kristne ansvar og dette budskapet gjentas daglig i mediene. Frivillige organisasjoner og enkeltpersoner gjør en stor innsats og nylig ble beskrevet betydelig vilje til å innkvartere flyktninger i private hjem.

Et svært rikt Norge med god infrastruktur bør selvfølgelig ta imot et betydelig antall syriske flyktninger, og langt flere enn det regjeringen legger opp til. Dette er barn og yngre voksne, i utgangspunktet friske, som dertil sies å være over gjennomsnitt ressurssterke og velutdannede. Vi bør ønske dem velkommen som et kjærkomment tilskudd til egen befolkning.

Rikelig hjerterom syns å finnes hos et flertall, men hvor finnes husrom? Kapasiteten i ordinære asylmottak er ikke stor nok, og en hals-over-hode utbygging gir neppe gode løsninger. Midlertidige «akutt-tilbud» er nødvendig men blir på sikt som å slokke en gressbrann med vannglass. Politikerne synes ikke å ha blitt mer handlekraftige nå enn før valget, stort sett krangles det om tall. Med fire år til neste stemmesanking er tiden akkurat nå for å gjøre fornuftige grep.

Jon Birger Haug.

Jon Birger Haug.

Et konkrete tiltak i fornuftig-kategorien (som våre beslutningstagere herved utfordres på) mener jeg er å innkvartere syriske flyktninger midlertidig, men definitivt ikke som nødløsning, i det gamle Sykehuset Østfold.

Her vil om en drøy måned 16 sykehusetasjer med minst 400 senger stå tomme. SØ har alle nødvendige fasiliteter med en standard som inntil nå har vært ansett god nok for våre sykeste medborgere. Før jeg adresserer den åpenbare ulempen at bygget er i privat eie; la meg beskrive de mange fordelene ved forslaget.

For romantisk anlagte vil det føles godt at et sykehus der idealet har vært «å kurere, lindre og trøste» i snart 60 år, kan avsluttes med å tjene et svært godt formål. Og kanskje at Fredrikstad (og Østfold) kan demonstrere nestekjærlighet ved å utsette en attraktiv byfornying, midt i en humanitær krise?

Men rent praktisk er det en betydelig vinn-vinn situasjon ved å samle mange flyktninger på ett sentralt sted. Ville du selv satt pris på landsmenn rundt deg den første tiden i et fremmed land? Trolig. For det offentlige blir det lettere å yte helsehjelp og gjennomføre lovpålagte helseundersøkelser.

Fremfor alt vil en samlet innkvartering på inntil noen måneder bety forenkling for undervisning samt kartlegging av muligheter for jobb og bolig. Det samme gjelder for transport, logistikk, bespisning og koordinert hjelp fra ideelle organisasjoner. Over et år vil kanskje 800–1200 personer ivaretas, forutsatt en god organisering. Skummelt med så mange utlendinger på ett sted? Gå og skamme seg.

Privat eierskap byr på utfordringer. En henvisning til humanitære idealer vil selvsagt ikke alene få Kan Cao til å redusere rekordtempoet i utbyggingen (FB 23/9). Disse leilighetene er neppe tiltenkt Fredrikstads trengende og bostedsløse refereres til av politiker med «flyktningvegring». Slike etiske dilemmaer finnes altså ikke.

Det er penger som gjelder her, og sentrale myndigheter, eventuelt sammen med Østfolds kommuner, bør kunne kompensere utbyggeren for å utsette sine planer. Arbeidsplasser og kontrakter som må settes på vent? Engasjer ledig kapasitet til bygging av permanente boliger for flyktninger og de norske trengende.

Politikk–også lokalpolitikk–er det muliges kunst. Gå i gang!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags