Sykehuset åpner for dobbelt så mange korridorpasienter

Flere på korridoren: Fullt sykehus og korridorpasienter har vært tema siden sykehuset ble tatt i bruk. Her en improvisert løsning for skjerming, bilde fra mai 2016.

Flere på korridoren: Fullt sykehus og korridorpasienter har vært tema siden sykehuset ble tatt i bruk. Her en improvisert løsning for skjerming, bilde fra mai 2016. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Sykepleierleder i Østfold, Karen Brasetvik, opplyser at Kalnes-ledelsen har gitt beskjed om at antall korridorpasienter kan økes fra fem til ti på hver avdeling. – Problemet er et splitter nytt sykehus som har for lite plass, skriver Brasetvik.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Influensasesong betyr overfylt sykehus på Kalnes. Sårstell og intimpleie skjer bak skjermbrett eller håndholdte laken. Nå utvider ledelsen med enda flere pasienter på korridor.

Å bli akutt syk og innlagt på sykehus er en stressende situasjon for de fleste. Når du i tillegg får plass på korridoren, er det en ytterligere stressfaktor. Det nye sykehuset i Østfold skulle ikke ha korridorpasienter. Derfor er det heller ikke lagt til rette for det. Pasienter som havner på korridoren, har ikke tilgang til bad og må dele toalett med mange andre.

Det er spesielt utfordrende for pasienter som skal tømme tarmen før kirurgiske inngrep eller undersøkelser. Og får ikke kirurgiske pasienter dusjet før operasjon, øker infeksjonsfaren. Sykepleiere melder fra om uverdige forhold der pasienter blir stelt eller får skiftet på operasjonssåret sitt under påsyn av forbipasserende. Og flombelysning og stor trafikk store deler av døgnet gjør det vanskelig for pasienter å få sove.

Problemet er et splitter nytt sykehus som har for lite plass. Det gjelder både akuttmottak og antall rom. Samtidig planlegger sykehusets ledelse med fullt belegg hele tiden. Dermed har sykehuset få ledige senger i beredskap. Anbefalt norm er 85 prosent belegg. Sykehuset Østfold hadde i 2017 et gjennomsnittlig belegg på over 100 prosent i medisinsk klinikk.

Helseminister Bent Høie lovet i januar i fjor en nullvisjon for korridorpasienter. Sykehuset Østfolds ledelse har nettopp informert de ansatte om at avdelingene skal ta imot flere pasienter på korridoren. Mens grensen tidligere var satt til maksimalt fem korridorpasienter på en avdeling, er dette nå utvidet til ti.

Havner du på korridoren, løper du større risiko som pasient.

Havner du på korridoren, løper du større risiko som pasient. Det gjør det vanskelig å ivareta god hygiene, faren for feilbehandling øker, taushetsplikten utfordres og du kan lett bli oversett, selv om du ligger «midt i trafikken».

I utgangspunktet er bemanningen på Sykehuset Østfold knapp for å ivareta ordinær drift. Med korridorpasienter øker presset på de ansatte ytterligere. Sykepleiere melder fra om et konstant høyt arbeidspress, de er redde for å gjøre feil eller overse en alvorlig syk pasient. På enkelte avdelinger har nesten halvparten av staben sluttet. Det er alvorlig.

Skal Sykehuset Østfold løse sine utfordringer med korridorpasienter, må direktøren og hans stab planlegge slik at det alltid er nok ledige senger i beredskap, akuttmottaket må utvides og bemanningen må styrkes. Og de som skal bygge fremtidens sykehus, må lære av Østfolds erfaringer – det er dyrt å bygge for lite.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags