Gå til sidens hovedinnhold

Kaotisk på Kalnes. Hva gjøres for å bedre situasjonen?

Artikkelen er over 3 år gammel

Brit Tangen beskriver «Kaos Kalnes» etter erfaringen til to familiemedlemmer, og spør: – Hvem er ansvarlig for dette? Hva gjøres for å bedre situasjonen for pasienter og ansatte?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Velkommen til Kaos Kalnes» kunne det gjerne ha stått da et familiemedlem tirsdag denne uka ble flyttet fra Ullevål sykehus til sykehuset Kalnes.

Familiemedlemmet ble fredag kjørt i hui og hast i ambulanse med blålys fra legevakta i Fredrikstad til Ullevål sykehus med alvorlige hjerteproblemer. På Ullevål ble det konstatert hjerteinfarkt, tette kransarterier og lungebetennelse med høy feber. Mannen måtte opereres, for livssituasjonen var meget alvorlig.

Men før operasjon kunne finne sted, var det nødvendig med noen dagers stabilisering, slik at lungebetennelsen gikk over og at feberen var borte. Stabiliseringen skulle skje på Kalnes. Og dit ble han fraktet i ambulanse. Man skulle jo tro at alt sto klart på Kalnes, som faktisk tidlig på dagen hadde sagt ja til å ta imot ham.

Dessverre er ikke denne historien enestående.

 

Men nei, en meget syk mann på snart 79 år, iført sykehusskjorte og tynn truse, ble plassert i en rullestol i korridoren på Hjerteovervåkingen, med et tynt ambulansepledd over seg. Og der satt han i flere timer. Kald og hutrende og på ny med stigende feber. Flere ganger klaget han på at han frøs. Ingen ting skjedde. Kateterslangen viklet seg inn i hjulene på rullestolen. Hjerteovervåkingsapparatet gikk i gulvet og koblet seg ut. Det tok en halv time før noen oppdaget at det ikke lenger kom overvåkingssignaler fra pasienten!

Etter inngripen fra en pårørende med medisinsk kompetanse, ble han til slutt tilbudt en seng i korridoren. Da hadde det gått fire timer siden han kom fra Ullevål. Da han nektet å bli korridorpasient, ligge i korridoren i støy og mas, og truet med å skrive seg ut på eget ansvar, ble han plutselig tildelt et rom likevel.

Hva i all verden skjer på Kalnes?

På hjerteovervåkingen der vårt familiemedlem nå ligger, står sengene på rekke og rad i korridorene med meget syke pasienter, noen av dem ligger og gråter. De ansatte jobber vettet av seg, all mulig ros til dem. Men altså, dette «fantastiske» sykehuset Kalnes, som ikke skulle ha en eneste korridorpasient, kanskje bare en «flytpasient» nå og da, hvordan kan det ha blitt sånn?

«Vår mann» fikk altså beskjed om at han skulle få rom. Det må bare rengjøres først. Og det kan ta sin tid, for er det noe man sparer på på Kalnes, så er det rengjøringspersonale. Etter seks timer fikk han rom!

Dessverre er ikke denne historien enestående. Andre i meget nær familie har på Kalnes hatt opplevelser et sykt menneske ikke burde utsettes for. Min egen mann var på Kalnes i høst. Med meget sterke smerter ble han liggende i mange, mange timer uten adekvat hjelp. Ikke før han selv i desperasjon, klokka halv tre på natta, ringte til Moss sykehus, som hadde overført ham etter operasjonskomplikasjoner, ble han lagt på operasjonsbordet på Kalnes. Historiene er dessverre mange.

Hvem er ansvarlig for dette? Hva gjøres for å bedre situasjonen for pasienter og ansatte? Kan noen svare meg?

Kommentarer til denne saken