Sykehuset Østfold, ta vare på deres viktige sykepleiere istedenfor å saksøke dem

Anita Talåsen Granli (til venstre), foretakstillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund Sykehuset Østfold har engasjert seg i saken til spesialsykepleier Maria Worren Vågsholm og de tre andre som er utsatt for søksmål fra sykehuset.

Anita Talåsen Granli (til venstre), foretakstillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund Sykehuset Østfold har engasjert seg i saken til spesialsykepleier Maria Worren Vågsholm og de tre andre som er utsatt for søksmål fra sykehuset. Foto:

Av

– Vi kan ikke ha et samfunn hvor arbeidsgiver går til privat søksmål mot egne ansatte! skriver Ann-Chatrin Leonardsen om tvisten mellom fire sykepleiere og arbeidsgiveren, Sykehuset Østfold.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I april 2019 stilte intensivsykepleier Ann Christin Skrøder, sammen med de tre barnesykepleierne, Maria Worren Vågsholm, Agnethe Karlsen og Elin Gunther Jensen, krav om fortrinnsrett til en ledig stilling ved avdelingen de jobbet ved i Sykehuset Østfold. Sykehuset avslo kravet, og sykepleierne brakte saken inn for Tvisteløsningsnemnda. I desember samme år, fikk sykepleierne medhold fra tvisteløsningsnemnda i at de hadde fortrinnsrett til stillingen. Ledelsen ved Sykehuset Østfold sa seg uenig med nemndas vedtak og varslet søksmål mot de fire sykepleierne. Nå er det varslet om rettssak mellom partene i september.

Sykehuset hevder at sykepleierne har anledning til full stilling, men ikke bare ved den avdelingen der de er ansatt. Sykehuset mener de skal kombinere dette med vakter i bemanningspoolen. Dette kan innebære at de må jobbe vakter ved én til tre andre avdelinger i tillegg, noe sykepleierne ikke ønsker. Videre er dette svært uhensiktsmessig i lys av covid-19 pandemien mht. smittefare.

Hovedtillitsvalgt i NSF Sykehuset Østfold har etterspurt en begrunnelse for sykehusets respons. Svaret var at man er redd for at en slik sak skal vekke lignende krav andre steder.

Sykepleiermangelen generelt, og spesialsykepleiermangelen spesielt, har de siste måneder vært SVÆRT tydelig. Det samme har behovet for spesialsykepleiekompetanse. Fagorganisasjoner fremmer stadig krav om helsefremmende turnus og heltidskultur – noe som også støttes av helsemyndighetene.

Å behandle egne, viktige og etterspurte ansatte på denne måten, er uhørt! Senest 25. juni fikk en sak fra barnevernet i Samnanger kommune tilsvarende oppmerksomhet: det er uhørt å saksøke egne ansatte. Se sak i Fri fagbevegelse.

Vi kan ikke ha et samfunn hvor arbeidsgiver går til privat søksmål mot egne ansatte! Vi mener at Sykehuset Østfold må trekke sin sak mot disse sykepleierne!

Etter et innlegg på opprop.net har vi per 19. juli samlet inn 732 signaturer fra personer som støtter oss i denne saken.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.