Vis ME-syke verdighet og respekt

Norges ME-forening arrangerer en landsdekkende kunnskapskampanje siste uken i november.

Norges ME-forening arrangerer en landsdekkende kunnskapskampanje siste uken i november.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Oppdater deg på fakta om ME og kvitt deg med negativ holdning til sykdommen, oppfordrer ME-foreningen som nå innleder kampanjeuke. Mandag kveld er det foredrag på Litteraturhuset.

DEL

Leserbrev

Norges ME-forening kjører siste uken i november en kunnskapskampanje over hele landet for å øke kunnskapen om ME blant helsepersonell, fagpersoner og befolkningen. Dessverre er det slik i dag at ME-syke ofte møter en negativ holdning til ME-sykdommen i møte med hjelpeapparatet, mest fordi aktørene ikke er oppdatert på kunnskapen om ME.

ME er en kompleks, fysisk og kronisk sykdom, og undersøkelser viser at ME-pasienter har en dårligere livskvalitet enn andre sykdomsgrupper. Men ME-syke mangler ikke motivasjon. De vil gjerne jobbe, trene, sosialisere, studere, leke med barna m.m. De ønsker å få livet sitt tilbake og blir frustrert når noen tror at de spiller syke eller bare er late.

Status for 10-15 000 ME-syke i Norge i dag:

■ Økende pasientantall, jfr. tall fra Norsk pasientregister.
■ Ekstremt lav livskvalitet i hht. forskning.
■ Liten interesse for diagnostisering og utredning. ME blir salderingspost ved sykehusene.
■ Ett års ventetid på utredning.
■ Ingen tilrettelagt medisinsk oppfølging etter diagnose.
■ Ingen dokumentert behandling eller kur, men nyere forskning tyder på svikt i energiproduksjonen.

ME-syke kan ikke bare «ta seg sammen». De kan ikke trene seg opp som andre, det kan være direkte skadelig for dem. I stedet må de prioritere hardt innenfor sin begrensede kapasitet, enten det gjelder å ta en tur til butikken, vaske opp eller bare ta en dusj. Ofte kan de ikke gjøre noe i det hele tatt. All belastning vil gi symptomforverring.

Men med din hjelp kan de føle at de blir forstått og sett, og kanskje styrkes håpet om at de en dag kan få det bedre. Dette kan gjøres ved at du tror på dem, viser dem forståelse, oppdaterer deg på ME, og gir dem den verdighet og respekt de fortjener.

Takk for at du leste.

Vil du vite mer?

Gratis foredrag med erfaringskonsulent, foredragsholder og forfatter Kristina Vedel Nielsen på Høgskolen i Østfold, avdeling Fredrikstad, mandag 26. november.Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags