La oss finne en løsning en gang for alle. Å miste Studium Actoris vil være et absurd stort tap

– De fremhever og representerer Fredrikstad og Østfold på et vis som ikke kan betales med penger eller ord, skriver lysteknikeren som har jobbet mye sammen med Studium Actoris. Bilde fra en reportasje i mai i fjor da  Paolo Martini og  Jannicke Stensnes varslet at det var kroken på døra uten statsstøtte.

– De fremhever og representerer Fredrikstad og Østfold på et vis som ikke kan betales med penger eller ord, skriver lysteknikeren som har jobbet mye sammen med Studium Actoris. Bilde fra en reportasje i mai i fjor da Paolo Martini og Jannicke Stensnes varslet at det var kroken på døra uten statsstøtte. Foto:

Av

Lystekniker Joakim «Jokke» Johansen har fulgt Studium Actoris i en rekke land og blitt overveldet over responsen den nedleggingstruede teatergruppen fra Fredrikstad fikk over alt.

DEL

Leserbrev

■ Å være objektiv er vanskelig når man skal lage noe som skal fremme subjektive meninger.
■Å være kreativ med bunnede hender er vanskelig når man skal lage kunst.
■Å være kunstner i Norge er vanskelig uten flere hjelpende hender.

Studium Actoris har gjort og fått til det, lenge. Og de har gått lenger.

I begynnelsen av dette årtusenet hadde jeg mitt første samarbeid med Studium Actoris. De kontaktet meg i behovet for en fagmann. Bare dette beviser en internasjonal standard da , etter mitt inntrykk, det ikke alltid er slik at bransjen søker fagfolk først. De åpnet en dør inn i en eventyrlig verden av meningsfylt kunst, en dybde og så mange gode tanker bak en hver handling og en profesjonalitet jeg sjelden har opplevd innenfor Norges grenser. Det inviterte meg, inn i deres verden av kunstnere, kunst, vennskap og kontakter… En verden jeg elsker å være med på til dags dato.

Jeg synes mange mennesker har uttalt seg om viktigheten ved å ha Studium Actoris i vårt nærmiljø. Og jeg stiller meg selvsagt sammen med dem, på det punktet. Det vil være et absurd stort tap ved å miste Studium Actoris og det kan ikke få skje…

Studium Actoris har deltatt på en rekke festivaler, spilt på sykehus og teaterfestivaler, hjulpet barneteater og voksen teater , hjulpet og guidet kunstnere og og ivaretatt kunst og kunnskap for ettertiden og spilt og produsert mange forestillinger selv… Det er på tide at vi gir dem den hjelpende hånden de så virkelig fortjener.

I tider hvor vi tydeligvis har råd til så mye, burde vi absolutt ta oss råd til noe som gavner oss alle. Studium Actoris gjør det. Det de gjør gavner oss alle.

Undertegnede har hatt gleden av å reise med Studium Actoris, både innenlands og utenlands. Og det er her jeg synes noe må belyses. Studium Actoris er ikke bare en lokal teatergruppe som lager forestillinger på mindre scener i byen vår men også langt utenfor by-, fylkes- eller landegrenser.

For ca 10 år siden reiste Studium Actoris til Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival. Undertegnede var med som teknikker. Samtlige i festivalledelsen kom innom og hilset og ønsket oss velkommen, enormt mange stanset for å vekslet noen ord og forestillingene var så til de grader utsolgt. Jeg undret selvsagt på hvordan det kunne ha seg at denne relativt lille gruppen fra Fredrikstad kunne ha denne «stjernestatusen» i et teatermiljø, spesielt med tanke på den «ukjente» hverdagen de har i Fredrikstad, hvorpå den godt voksne lederen forklarte meg om hvilken kunnskap Studium Actoris sitter på, hvor profesjonelle de, hvor dyktige og samarbeidsvillige de er og hvilken inspirasjon de er for både kommende og utøvende kunstnere. De sto for (og står fortsatt for) kvalitet, kunnskap, moderne kunst, lidenskap, inspirasjon og ærlighet.

Jeg har reist med Studium Actoris til Danmark og historiene gjentok seg. Fulle hus, masse mennesker og man omgås kunst og kunstnere, politikere og ledere fra alle nivåer og samtlige uttrykker det samme som i Porsgrunn ovenfor Studium Actoris.

Jeg har reist med Studium Actoris til Polen, og historiene gjentok seg. Fulle hus, masse mennesker og man omgåes kunst og kunstnere, politikere og ledere fra alle nivåer og samtlige uttrykker det samme ovenfor som var i Porsgrunn Studium Actoris.

De har vært i Canada, de har vært på Cuba, i Italia, i Frankrike. De har vært i Kina. Historien gjentar seg overalt.

Selv i en tid hvor Norges forhold til Kina var veldig skjerpet fikk Studium Actoris lov til å reise dit og tilbringe flere uker, som eneste aksepterte fra Norge. De ble hentet for å gjøre tre forestillinger, men allerede etter to dagers billettsalg var de utsolgt og ytterlige to ble lagt til. Dette på en festival som trekker årlig nesten 150.000 mennesker. De er og blir internasjonale og av internasjonal dimensjon. Annet kan ikke sies.

Og overalt gjentar det seg og det sies: Studium Actoris må ha det godt i Fredrikstad, Østfold da forholdene er blitt lagt til rette for dem. Langt på vei en riktig begrunnelse, men vi skal ikke undervurdere den innsatsen de selv også har lagt ned. Denne innsatsen nevner de ikke med ett ord, men de fremhever og representerer Fredrikstad og Østfold på et vis som ikke kan betales med penger eller ord.

Enkelte stiller spørsmålet om hvorfor skal lokale midler og hjelp holde liv i noe som ofte gavner dem utenfor fylket? Da skal man ikke glemme at de bor og lever i vårt nærmiljø, de arbeider, produserer og spiller her også, de bidrar med kunnskap, assistanse, kreativitet, profesjonalitet, læring og hva det måtte være overfor lokale festivaler, forestillinger, skuespillere, innhentede produksjoner, sykehus. Det har hentet inn over 150 forestillinger fra omtrent samtlige verdenshjørner og tilbudt dem og vist dem Fredrikstad og Østfold. De bidrar med hjerte og sjel. Hva bidrar andre med egentlig?

Nå, tyve år (20 år) senere, er jeg fortsatt like imponert over Studium Actoris sin innsats og skaperevne. De holder et høyt kreativt og faglig nivå, men dessverre tvinger hverdagen dem til å sette fokus på annet enn utvikling av kunst, da det trues med stønader som skal trekkes. De tvinges inn i en kamp som sakte, men sikkert, tar livet av det kreative og det positive. I tider hvor vi tydeligvis har råd til så mye, burde vi absolutt ta oss råd til noe som gavner oss alle. Studium Actoris gjør det. Det de gjør gavner oss alle.

Min oppfordring til politikere lokalt, i fylke og nasjonalt er dette: La oss finne en løsning for Studium Actoris en gang for alle, da det er hevet over enhver tvil, at dette er noen som vi ønsker skal bli og representere oss lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Vi trenger dem.

Joakim «Jokke» Johansen

Lysdesign og lystekniker

Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags