Gå til sidens hovedinnhold

Dramaet Actoris: Hvem er morderen?

Artikkelen er over 3 år gammel

Egil Syversen beskriver manglende støtte til teatergruppen som en drapssak: – Skulle det bli noe som ligner rettssak kan vi fortelle at Actoris har uvanlig mange positive vitner. Hva med morderens motiv – og habilitet?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ser vi film, teater – eller leser en bok er hvem som er morderen ofte tema. Men nå opplever vi det i virkeligheten. Dette mordet handler om mordet på teater gruppen Studium Actoris, fra Fredrikstad. Det vil si Østfold. «Noen» eller kanskje bare «en person» har ment at Actoris bør avlives.

Når en morder får en slik idé, ligger det ofte noe bak. Sterke følelser kan være i sving. Hva kan det være? Kanskje vedkommende har følt seg tråkket på? Vi må jo gå ut fra at denne personen kjenner til Actoris sine samlede meritter? Hva de har oppnådd? Hvilke rykte de har? Kan det være sjalusi som har styrt beslutningen? Uansett. Det kunne være interessant å vite.

I Norge finnes det en del frigrupper som lever litt på siden av institusjonsteatrene. Disse gruppene representerer ofte andre teateruttrykk en det tradisjonelle teateret. De er på en måte teaterkunstens innovatører. Disse gruppene forsøker å fortelle historier på andre og nye måter. Det medfører at virkemidlene kan riste litt i våre tradisjonelle oppfatninger. Ofte går det bra, men jeg har også opplevd uforståelige sekvenser. Men slik er innovativ forskning.

Det er nok mange av oss som har måttet gå litt i oss selv etter en slik teateropplevelse. Personlig har møtene med Actoris – og flere andre friteatergrupper påvirket min tankeverden. Disse frigruppene har ofte bra internasjonale nettverk. Actoris har hentet de beste hit når muligheten har bydd seg.

Frigruppene tar ofte opp problemstillinger som kan oppfattes som kontroversielle. Urettferdighet, undertrykkelse, maktspill etc. er ikke ukjente temaer. Det kan i mange sammenhenger virke utfordrende på noen. I rette posisjoner kan det være fristende å angripe slike «provokatører». Hvordan bli kvitt dem?

Begrensede ressurser til disse teatergruppene er en stor utfordring. Når flere grupper kjemper om ressursene, kan det medføre kamp om oppmerksomhet og midler. Kan dette være motivet for mordet på Studium Actoris?

Når en frigruppe får «nasjonal» status og gis årlig driftsstøtte, er dette tegn på kvalitet på høyt nivå. Vi blir stolte når en slik gruppe har adresse i Østfold og Fredrikstad.

Når Studium Actoris, med et pennestrøk, fjernes fra tilskuddslisten til friteatergrupper i Norge, må vi kunne tillate oss å stille spørsmål. Hvem tok initiativet? (Det er alltid en person som starter det hele.) Hva var begrunnelsen? Finnes saksfremlegget skriftlig? Hvem synes dette var en overbevisende begrunnelse? Finnes vedtaket i skriftlig form?

Kanskje det ender med rettssak? Spørsmålet da blir: Blir morderen frikjent – eller dømt?

Kulturrådet har vi i alle år sett på som en seriøs institusjon. Men denne helt spesielle saksbehandlingen ser vi på som meget merkelig. Saken berører jo både fylket, kommunen og et livsverk. På film og kino vil synderen bli etterlyst og bragt inn til avhør. Kanskje det ender med rettssak? Spørsmålet da blir: Blir morderen frikjent – eller dømt?

Tilbake til virkeligheten: Skulle det i dette tilfelle bli noe som ligner rettssak kan vi fortelle at Actoris har uvanlig mange positive vitner. Hva med morderens motiv – og habilitet?

Kommentarer til denne saken