Tre av ti studenter er ensomme. Nesten én av fire studenter savner ofte eller svært ofte noen å være sammen med, og én av seks studenter føler seg ofte eller svært ofte isolert. Det viser nye tall fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse som ble offentlig forrige uke, mens flere høyskoler og universiteter var i gang med oppstarten av et nytt studieår. Og med de tallene i mente er det viktig at det legges til rette for trygge og gode sosiale møteplasser i begynnelsen av et nytt studieår.

Det er tydelige anbefalinger om å være med i det sosiale og det faglige opplegget i begynnelsen av et nytt studieår, blant annet fra Norsk studentorganisasjon (NSO). Fadderuken skal gi folk en mulighet til å bli kjent med medstudenter, studiet og studiested. Tall fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse noen år tilbake viser også at de som deltok i fadderuken hadde flere nære venner på studiestedet enn de som ikke deltok. Det viser hvor viktig fadderuka og oppstarten av studieåret er for resten av studietiden.

Er det det som skal til for at nye studenter skal bli kjent med hverandre, en promille?

Derfor er det viktig at fadderuka, eller fadderukene i flertall som det flere steder er blitt, har som mål å sørge for nettopp det: at de nye studentene blir kjent med hverandre, studiebyen og studiestedet. Da er det utrolig trist at flere ferske studenter opplever at fadderuken ikke er noe for dem. For i dag skal festes til langt på natt. Kanskje også helt til morgentimene.

Og det må selvfølgelig vorses før disse festene. Det skal drikkes i parken. Det inviteres til temafest. Man skal bli kjent med byen, mens det er i realiteten er en «pub til pub»-tur. Man jakter hele tiden en promille. Det kan virke som om flere nye studenter ønsker å fortsette russetiden en uke eller to til. Og det er ikke mange alternativer for de som faktisk ikke ønsker denne promillen.

Utdanningsinstitusjoner sier selv at de jobber hardt for at begynnelsen av studieåret skal være en god opplevelse for alle studenter. Og det er mulig at arrangørene bak fadderopplegget ikke nødvendigvis planlegger et alkoholfokus på sine arrangementer. Men vi kan ikke komme unna det at fadderuka eller fadderukene i stor grad kan oppleves som en forlengelse av russetiden. Er det det som skal til for at nye studenter skal bli kjent med hverandre, en promille? Og er det det vi skal oppfordre til, når vi ser hvor viktig den er for studietiden videre?

Fadderuken er viktig og den burde være for alle. Det er kanskje et behov for nytenkning rundt innholdet i fadderuken. Målet må være å sørge for relasjoner mellom studenter, mellom student og by og mellom student og studiested, ikke nødvendigvis kontinuerlig promille i en uke eller to. Og når flere studenter faller utenfor på grunn av et gjennomgående fest- og alkoholfokus, er ikke fadderuken for alle. Det er blitt en russetid 2.0. Og det burde den ikke være.