Julekort til Fredrikstad fra en studerende trønder

Fredrikstad den lille storbyen

Fredrikstad den lille storbyen Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Hans Ludvig Sletvik takker for seg og for alt han mener gjør Fredrikstad til en vakker liten storby.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Hei Fredrikstad!

Nå har jeg fått oppleve tre førjuls perioder og snart fullført min høyskolegang hos deg. Så langt har du tatt meg imot med flotte, joviale og jordnære folk og gjort denne perioden til en av de mest minnerike i mitt liv. Fredrikstad har kanskje ikke verdens største studentmiljø, men det er noe spesielt ved denne lille storbyen.

Bare det å vandre igjennom vinterlagte gater og se folk benytte seg av byens kafétilbud under gågatens adventsstjernehimmel. Observere folk fra alle lag som tar seg tid til hverandre under førjulens kaos og vandre langs brygga i solskinn. Fredrikstad er byen som gjør små gleder til store, byen hvor svanene pynter elva til jul og julegrana blir det høyeste punktet i byen.

Jeg vil omtale folk fra Fredrikstad som åpne, snille, hjelpsomme, koselige og trivelige.

Kjøpesenternissene her i Fredrikstad sier ikke «ho, ho, ho» de sier «Hællæ!» og dette er noe man i Fredrikstad burde videreføre. Særpreget må bevares! Dialekten må bevares, kranene må overleve de sure vintrene og elva må gi gjenskinn av glede og lykke om sommeren. Når Gamlebyen blir fylt med musikk om sommeren og man transporteres gratis over elva med byfergen, er det dette – som sagt – de små tingene og opplevelsene som gjør den lille storbyen vakker i en midlertidig beboende sine øyne.

Gjennom disse tre årene har jeg reist mer til utlandet enn til Trondheim. For mulighetene er mange her i Fredrikstad som nesten blir Norges navle når man forstår at det er billigere å dra til utlandet fra Rygge enn å ta bussen til Oslo. Man kan dra bilveien til Sverige på under en time og elva og sjøen ligger der som i flere år har vært en viktig innfartsåre og et trekkplaster for båttrafikk og hytteturister.

Det er dette som vil være Fredrikstads utviklingspotensial i fremtiden. Mulighetene for eksport, import, utreise og innreise. Sånn sett ligger det meste til rette for en utvikling i både næringsliv og turisme. Og det er derfor jeg som midlertidig boende vil bli en ambassadør for Fredrikstad og Østfold i fremtiden,  og det tror jeg mange flere allerede er blitt på sine reiser rundt omkring i Norges land.

Om jeg drar vil jeg omtale folk fra Fredrikstad som åpne, snille, hjelpsomme, koselige og trivelige,  og jeg vil anbefale andre å studere eller besøke plankebyen. Byen som er rik på historier og muligheter. Nå reiser det seg flotte studentboliger på Kråkerøy som vil øke inntaket av langveisfarende som meg og også vil øke mangfoldet av personer og personligheter i Fredrikstad.

  • SE OGSÅ:

    Fredrikstad Studentsamfunn lot seg ikke knekke av å miste skjenkebevillingen på studentkroa i to uker etter en fuktig fest. Nå har de planer om en storslagen fest - med vann og brus.

Dette vil bli en berikelse for Fredrikstads nærings- og utdanningsmiljø. Det vil nå bli et større studentmiljø som jeg håper blir like godt tatt imot og tatt vare på som meg, om ikke bedre. Andre studenter og besøkende vil sikkert oppleve byen annerledes, men Fredrikstad vil alltid være noe spesielt for meg og takk for det! Ta vare på historien, særpreget og det egne ved Fredrikstad og vær stolte når dere viser frem byen.

  • SPØRSMÅL (SE NEDERST PÅ SIDEN): Har du en hilsen tilbake til studentene?

 
Takk for meg, med et ønske om en god jul og et godt nytt år til alle i Østfold.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.