Studentene gjør Fredrikstad enda mer attraktiv – for alle

Studentbyen Fredrikstad: – Erfaringene, menneskene jeg har møtt, og ikke minst mulighetene jeg har fått ved å være engasjert, har overgått alle andre muligheter jeg har fått, skriver Marianne Dahl om livet som student i Fredrikstad.

Studentbyen Fredrikstad: – Erfaringene, menneskene jeg har møtt, og ikke minst mulighetene jeg har fått ved å være engasjert, har overgått alle andre muligheter jeg har fått, skriver Marianne Dahl om livet som student i Fredrikstad. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi er unge, travle, i en overgangsfase av livet med dårlig økonomi, men med stor lyst til å stifte nye bekjentskap og mot til å møte nye utfordringer, skriver styreleder i Studentsamskipnaden, Marianne Dahl.

DEL

KronikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Hva er det egentlig som gjør at noen har lyst til å flytte til Fredrikstad og ta utdanningen sin her? Og hva betyr egentlig studentene for Fredrikstad?

Hvert år begynner rundt 1000 nye studenter studier ved Høgskolens avdelinger på Kråkerøy. I Fredrikstad er vi rundt 2500 studenter – men vi blir stadig flere. De som kommer fra andre fylker utgjør en stadig større del av totalen. Høgskolen i Østfold er blant høyskolene og universitetene i landet med høyest økning i søkertall, og det er fortsatt noen tusen mennesker som står på venteliste for å få studere her. Flere studenter er positivt for byen, vi bidrar til at det er liv ute, folk i byen, og vi gjør Fredrikstad til et enda mer attraktivt sted for alle innbyggere.

Jeg er selv innflytter, og har bodd i Fredrikstad i litt over to år. Det som fikk meg til å velge å studere her var det enkle faktum at det var det eneste stedet i landet jeg kunne ta en ingeniørgrad i kjemi ved å bygge på fagbrevet jeg har i laboratoriefaget, gjennom Y-veien. Det var en potensiell arbeidsgiver som tipset meg om studiet, og de hadde gode erfaringer med kandidater fra Høgskolen i Østfold. En uke senere hadde jeg søkt høyere utdanning, sagt opp jobben og begynt boligjakten. Jeg tror det er noe mange studenter har til felles – vi er ikke redde for å satse.

På Kråkerøy utdannes det vernepleiere, prosjektledere, sykepleiere, ingeniører med mange typer spesialiseringer og mye annet som vil være nyttig i fremtiden, både her i regionen, landet, og verden. Da semesteret startet 15. august var det starten på noen av de mest spennende årene i livet for mange. For studenter som flytter til byen er de første ukene gjerne enda litt mer spennende, og det er ganske skummelt å flytte til et sted hvor du kjenner nøyaktig ingen. Heldigvis er det flere i samme situasjon, og de fleste kjenner minst én i løpet av den første uken.

Studenter er som innbyggere flest, vi trenger vei, renovasjon, helsetjenester, kultur, trening, barnehager, et godt kollektivtilbud og gjerne lynraskt internett. Situasjonen vår gjør likevel at noen behov blir tydeligere enn andre. Vi blir flinke til å bruke det som er billig eller gratis, og godt fellesskap med dem som bor her er vel så viktig som kommunens tjenester. Et sted å bo, pengemangel og manglende nettverk var de tre tingene som bekymret meg mest da jeg skulle flytte til Fredrikstad.

Flere studenter gir økt behov for boliger til studenter. Studenter foretrekker boliger som er rimelige å leie, som ligger midt i sentrum og i tillegg er nær nok skolen så transportutgiftene blir så lave som mulig. Høyskolen er plassert midt i byen, og med alt byen kan tilby er sentrum det klart foretrukne stedet for studenter på boligjakt. Selv om Fredrikstad er den mest attraktive byen, i verdens beste land, har ikke boligprisene helt rukket å ta igjen vårt gode rykte. Heldigvis.

Jeg tror det er noe mange studenter har til felles – vi er ikke redde for å satse.

Flere studenter gir økt behov for, og mer konkurranse om deltidsjobber. En student i Fredrikstad studerer gjerne fulltid (35-45 timer i uka), og tjener penger i 10–20 timer samtidig – hvis de finner jobb. Hvis man ønsker å ha råd til å kjøpe noen bøker, litt klær eller en pils er man gjerne avhengig av å jobbe deltid i tillegg til fulltidsstudiene. Jeg var heldig og fikk jobb som mentor i ENT3R realfagstrening.

Frykten for å mangle nettverk ga ekstra motivasjon til å engasjere meg. Erfaringene, menneskene jeg har møtt, og ikke minst mulighetene jeg har fått ved å være engasjert, har overgått alle andre muligheter jeg har fått. På høyskolen finnes det rundt hundre studentverv i råd og utvalg, vi har fagforeninger, studentdemokrati og et studentsamfunn. Er du student og leser dette, finn noe du liker og engasjer deg!

Vi er en litt annerledes gruppe mennesker; vi er unge, travle, i en overgangsfase av livet med dårlig økonomi, men med stor lyst til å stifte nye bekjentskap og mot til å møte nye utfordringer. Med høyskolen på Kråkerøy blir vi en helt naturlig del av bybildet, og hver morgen, ettermiddag og kveld strømmer vi over gangbrua gjennom sentrum. Vi blir flere og flere, og et økende antall studenter vil forme Fredrikstad til en enda mer attraktiv by for studenter, og i dermed også innbyggere som ikke studerer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags