Nettselskapene utnytter nye målere grådig

Smarte strømmålere som denne gir full oversikt over forbruket. Jan Sverre Vamnes mener Norgesnett ikke bruker teknologien til å unngå høyt forbruk i perioder der nettet er sterkt belastet, som skulle være hensikten.

Smarte strømmålere som denne gir full oversikt over forbruket. Jan Sverre Vamnes mener Norgesnett ikke bruker teknologien til å unngå høyt forbruk i perioder der nettet er sterkt belastet, som skulle være hensikten. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Jan Sverre Vamnes, Hvaler: – Jeg mener at Norgesnett har brukt AMS-målere til å øke egne inntekter. Den nye teknologien brukes ikke for å redusere forbruket i rushtidene. Dette er et misbruk av teknologien.

DEL

Leserbrev

Avanserte måle- og styringssystem (AMS) er en teknologi som måler strømforbruk og gir brukerne mer detaljert informasjon om strømforbruket sitt og tilbyr tilleggstjenester. Det blir også kalt smarte strømmålere.

Hensikten med AMS er å lede forbrukerne over på et jevnere forbruk, samt unngå høyt forbruk i perioder der nettet er sterkt belastet. Siden strømprisene varierer over døgnet gir dette også mulighet for å fakturere mer nøyaktig. På sikt vil samarbeid over landegrensene kunne styre forbruket i forhold til tilgjengelig vind-, sol- og vannkraft, og dermed redusere CO2-avtrykket.

Norgesnett som er netteier i Fredrikstad og Hvaler har med installering av AMS-målere etablert det man kaller effektleddavgift. Her er maksimaltimen avregningsgrunnlaget. Maksimaltimen er gjennomsnittet av de tre høyest målte timeverdiene pr. måned (timene det brukes mest strøm). De tre høyeste målte timeverdiene må være på forskjellige dager. Vi betaler kr 76,- per kW for gjennomsnittet av disse tre toppene.

Muntlig kontakt med Norgesnett har ikke vært fruktbart. Jeg håper man etter hvert får en samfunnsnyttig dialog og gode løsninger med bruken av de nye målerne.

En måned inneholder mellom 720 og 744 timer. Om man i tre av disse timene har et høyt forbruk får man en høyere strømregning. Det spiller ingen rolle om denne effekttoppen er midt på natten eller i rushtidene.

Jeg mener at Norgesnett har brukt AMS-målere til økning av egne inntekter. Den nye teknologien er ikke brukt for å redusere forbruket i rushtidene. Dette er et misbruk av den nye teknologien. Vi ville forstått dette dersom man kun brukte denne straffeavgiften i perioder med generelt høyt forbruk. Med teknologien er dette fullt mulig.

For vår egen del er nå nettleien oppe i 90 øre/kWh, mens strømprisen har ligget på 60 øre.

Til slutt mener jeg at enkle effektmålere i hjemmene burde bli tilgjengelige parallelt med innføringen av effektbasert nettleie. Da vi hadde tariff for overforbruk på 50 – 70-tallet, hadde vi wattmetre på kjøkkenet. Kostnaden for dette var liten. Nå vil det etter hvert bli tilbudt avanserte styringssystemer til en pris på mellom ti til tjue tusen kroner. Det er ikke det menigmann trenger, men faktisk et trådløst rimelig digitalt wattmeter til en rimelig kostnad. Det er mange her i landet som klarer å slå av varmeovner, bruke en vedfyrt ovn samt styre sitt øvrige energiforbruk uten avanserte systemer.

Det ville vært rimelig å vurdere nære konsekvenser av innføringen av AMS til en kostnad av 10 milliarder kroner. Vi savner også en detaljert forskrift fra NVE om fremtidig kundedebitering. Muntlig kontakt med Norgesnett har ikke vært fruktbart. Jeg håper man etter hvert får en samfunnsnyttig dialog og gode løsninger med bruken av de nye målerne.

Jan Sverre Vamnes

Forbruker, Hvaler

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags