Reparasjonstid på kabel i bakken kontra luftledninger

Morten Schau

Morten Schau

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Kommunkasjonssjef Morten Schau i Hafslund Nett tilbakeviser påstander fra to "mastemotstandere".

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

I to leserinnlegg forfattet av henholdsvis Jørgen Søderberg Jansen (styremedlem Bymiljølista) og Frode Jensen (leder av Kråkerøy lokalsamfunnslag) kommer det frem flere faktafeil.

Innledningsvis vil jeg gjenta følgende fra mitt forrige leserbrev: «Jeg ønsker ikke å polemisere om hvor vidt strømforsyningen bør legges i bakken eller gå som luftledninger, da saken nå er til behandling hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Det er NVE som vil gi endelig konsesjon for hvilke alternativ som skal benyttes.»

Men noen faktafeil vil jeg korrigere. Det siteres fra Omega Elkrafts rapport « … ingen av de sju feilene med jordkabel hadde mer enn to timer reparasjonstid». Og det konkluderes blant annet med «Sannheten er at Hafslund ikke på noe tidspunkt har klart å dokumentere at reparasjon på jordkabel tar lengre tid enn på luftledning.»

Som landets største netteier med over 38.000 kilometer luftledninger og kabler i bakken kan Hafslund Nett selvfølgelig dokumentere våre påstander om feilrettingstid. Ved en feil på en høyspentkabel vil det ta om lag to timer å koble om i et masket nett. Ved ensidig forsyning (som til Hvaler) og kabelen må repareres før gjenoppretting av strømforsyningen snakker vi om helt andre tider.

Dersom to eller flere faser skades, må det skjøtes og repareres. Erfaring fra Oslo er at det tar fire dager å reparere en kabelfase. Dersom alle tre fasene blir skadet, for eksempel av en stor gravemaskin, vil dette kreve seks skjøter. Ifølge vår beredskapsleverandør vil de bruke en til to uker på å reparere en slik feil.

Ved bruk av støpte kabelkanaler og en ekstra fase, som Omega foreslår, vil selvfølgelig sjansen for skader på kablene reduseres kraftig. Men hvis det oppstår en feil på kablene, vil det bli fullstendig strømløst på Hvaler i flere dager.

Hafslund Nett er opptatt av en sikker strømforsyning til våre kunder og opererer med dokumentert fakta i vår kommunikasjon med kunder og myndigheter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken