Norgesnett er en av få som krever inn effektleddavgift

– Alle mine venner har fått høyere utgifter til nettleie, da får vi bare være glade for at noen har fått det bedre, skriver Jan Sverre Vamnes som  utfordret Norgesnett da han skrev at netteselskapene utnytter nye målere grådig.

– Alle mine venner har fått høyere utgifter til nettleie, da får vi bare være glade for at noen har fått det bedre, skriver Jan Sverre Vamnes som utfordret Norgesnett da han skrev at netteselskapene utnytter nye målere grådig. Foto:

Av

Jan Sverre Vamnes svarer Terje Gabrielsen, Norgesnett i deres debatt om hva nye strømmålerne og -tariffer betyr for forbrukerne.

DEL

LeserbrevDet var fint at Norgesnett ved Terje Gabrielsen kommer på banen. Det påstås at beregninger viser at kundene ikke har fått høyere strømregning enn uten effektleddavgiften. Alle mine venner har fått høyere utgifter til nettleie, da får vi bare være glade for at noen har fått det bedre. Det er også hyggelig å høre at NVE pålegger tilbakeføring til kundene om inntektene blir for høye. Da håper vi at NVE er på forbrukernes side.

Informasjonen i forkant av innføring av nytt tariffsystem med AMS-målere har vært dårlig. Nettselskapene kunne bidratt til installering av wattmetre slik at vi hadde bedre oversikt. De fleste har nok fått med seg at målsettingen blant annet er å få en jevnere belastning på nettet. Effektleddavgiften skiller ikke mellom forbruk i perioder med lav og høy belastning.

AMS-målerne kan gjøre dette, men nettleverandøren har ikke villet. Om vi kjører husholdningsmaskiner og lader elbil om natten, vil dette være bra for nettet, men slik man har utformet avgiften, behøver vi ikke ta slike hensyn. Det var ikke hensikten. Jeg har sjekket fire andre nettselskap, det viser seg at Norgesnett er det eneste eller i et mindretall som krever inn slik avgift.

NVE skal gi endelig tarifforskrift i 2020. Da har Norgesnett drevet forsøk med effektleddavgift i to år. I mellomtiden skal også Elklagenemnda ta stilling til problemstillingen.

Jeg har ikke noe problem med å forstå hensikten med innføring av AMS-målere. Dette tjener samfunnet, bidrar ved fornuftig kundedebitering til reduksjon og jevnere fordeling av strømforbruket. På sikt vil vi gjennom avtaler med andre land kunne redusere CO2-avtrykket gjennom en bedre fordeling av fornybar energi. Ikke alle er enige i at vi skal ha et større energimarked, kanskje med negative konsekvenser for den enkelte av oss, men det er allerede vedtatt.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags