Fredrikstad Nett går foran med sin nye tariff

Oluf Ulseth, adm. direktør i Energi Norge, argumenterer for den nye tariffen for nettleie Fredrikstad Nett har innført.

Oluf Ulseth, adm. direktør i Energi Norge, argumenterer for den nye tariffen for nettleie Fredrikstad Nett har innført. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Oluf Ulseth sammenligner strømpriser med internett og mobil: Det er ikke tellerskritt og brukstid vi betaler for, det er båndbredden. Slik blir det i større grad med strømavtalene også, skriver han.

DEL

Leserbrev 

Fredrikstad Nett har som første nettselskap i landet innført såkalte effekttariffer for nettkundene sine. Slike endringer vil alltid skape støy. Men for bevisste forbrukere er det penger å spare på nye prismodeller. Og på lengre sikt vil hele samfunnet ha glede av omleggingen.

De kommende ti årene skal det investeres over 100 milliarder kroner i det norske kraftnettet. Dels for å redusere faren for strømbrudd i utsatte deler av landet. Dels for å gi plass til økt produksjon av fornybar energi som vi trenger for å kutte klimagassutslippene. Og dels for å tilpasse nettet til nye forbruksvaner i befolkningen.

Med økt kraftproduksjon og de laveste prisene på 15 år, er det ikke tilgangen på strøm som blir utfordringen de kommende årene. Det er kapasiteten i nettet. Folk bruker strøm på en annen måte enn for bare få år siden. Stadig flere får induksjonskoketopper, varmtvannssystemer og hurtiglading til elbiler som trekker mye strøm på kort tid. Noen monterer i tillegg solcellepaneler på takene sine og selger overskuddsstrømmen tilbake til kraftselskapet. Det betyr større belastning på kraftnettet.

Vi kan sammenlikne det med mobilabonnement og internett. Det er ikke lenger tellerskrittene og brukstiden vi betaler for. Det er båndbredden. Slik kan det i større grad bli med strømavtalene også.

Nettet mellom kraftverkene og byene våre må dimensjoneres for å tåle den ene timen i året da folk bruker mest strøm. Det kan typisk være en kald vinterdag i januar når folk kommer hjem fra jobb klokka fem, setter elbilen til lading, skrur opp varmen i boligen og setter over potetene.

Med nye automatiske strømmålere (AMS) og styringssystemer for energibruk i hjemmet, vil vi kunne jevne ut belastningen i kraftnettet og redusere behovet for kostbare utbygginger og naturinngrep. Det vil du og jeg som strømkunder spare penger på, fordi det er vi som betaler det hele gjennom nettleien.

Smartere energibruk handler ikke om å redusere komforten i hjemmet. Det handler derimot om å tilpasse forbruket for å unngå «rushtidene» i kraftnettet. For eksempel kan du skru ned varmen på badet en times tid om morgenen, vaske klær noen timer senere på kvelden, eller lade elbilen om natten når forbruket ellers er lavt. Stadig flere elektriske apparater leveres med trådløs kobling til internett, noe som muliggjør automatisk styring uten at vi trenger å løfte en finger.

  • Les også: Fredrikstad Nett regulerer nettleie etter klager

Fredrikstad Nett har innført en ny prismodell som motiverer til å jevne ut strømforbruket gjennom døgnet. Mange andre nettselskaper vil følge etter når automatiske strømmålere kommer på plass over hele landet frem mot 2019.

Det gir bevisste kunder større mulighet til å påvirke sin egen strømregning. Nettselskapene tjener ikke noe ekstra på dette – de har en inntektsramme som er bestemt av myndighetene, nærmere bestemt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Det vil alltid ta litt tid før kundene venner seg til nye prismodeller og ny teknologi. Men i det lange løp er dette noe hele samfunnet vil tjene på. Fredrikstad Nett fortjener ros for å tenke innovativt på et felt hvor det kommer til å skje store endringer fremover.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags