Fredrikstad Nett skremmer hyttefolk bort fra Hvaler om vinteren

Jan Aage Aagaard legger frem regnestykket som viser at hyttebesøk om vinteren blir kostbart. Bilde fra Herføl.

Jan Aage Aagaard legger frem regnestykket som viser at hyttebesøk om vinteren blir kostbart. Bilde fra Herføl. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Jan Aage Aagaard mener den nye strømtariffen som skal ta bort forbrukstoppene hindrer hyttefolk i å dra til Hvaler om vinteren. – Hva mener kommunen og næringsdrivende, vil han vite.

DEL

Leserbrev 

Jeg har nettopp fått faktura for desember 2015 fra Fredrikstad Nett (FEN) / Fredrikstad EnergiSalg. Der fremgår det at det nylig innførte effektleddet på nettleia utgjør 698,75 av totalt 1060,92  kroner,  dvs. 66  prosent av nettleien.

Avregningsgrunnlaget for effektleddet er snitt av de tre høyeste timene hver måned (ikke fra samme dag).

Vi var på hytta én helg tidlig i desember (da det fremdeles var ca. åtte plussgrader ute) – fra torsdag kveld til søndag.

Dette betyr i praksis at hyttebesøk på Hvaler på vinterstid nå er ganske utelukket!

Bakgrunn:

  • Alle landets husstander skal installere automatisk strømmåler (AMS) innen 1. januar 2019.
  • Målerne gjør det mulig å ta mer betalt i nettleie for perioder med høyt strøforbruk.
  • Fredrikstad Nett innførte en slik tariff fra 1. august i fjor.
  • Tariffen er klaget inn og funnet ulovlig i NVE fordi den er diskriminerende. De med AMS-måler må betale mer enn de med gamle målere for samme forbruk.
  • Fredrikstad Nett har varslet at tariffen skal endres fra 1. mars i år.

sitatfen Mao: Effektleddet på nettleien gjelder dette ene hyttebesøket (for øvrig har vi kun på «grunnvarme» på vintertid). I tillegg kommer strømforbruket, dvs. ca. 900 kroner totalt for et helgebesøk (og da med «vårtemperatur»).

I tillegg kommer fastleddet på nettleia – 1652 kroner per år (138 kroner per måned) + øvrige avgifter, men det blir jo ganske ubetydelig i forhold til det nye effektleddet (ca. 20 kroner for en helg?).

Dersom man skulle finne på å dra ut tre helger ila. en måned på vintertid, vil fastleddet bli enda høyere for denne måneden; jf. avregningsgrunnlaget. Det blir kjapt over  1000 kroner per helg – bare i strøm. Kanskje vurdere en sydentur isteden, eller et cruise til Kiel (i følge dagen avis 548 kroner per person for to døgn)?

Når man ankommer hytta for helga etter jobben på vinterstid, kan man ikke velge om man skal varme opp hytta, sette på varmtvannet (gjerne en 200 liters tank) eller lage middag (pluss litt ekstra «småtterier» som trekker strøm) – man må stort sett sette på alt samtidig, ellers er det meningsløst å dra dit for helga.

På FENs hjemmeside kan man lese at «Den nye nettleien har som målsetning å redusere investeringene i strømnettet. Du kan gjøre enkle grep for å spare mye».

Hva er det for «enkle grep» man kan foreta seg når man ankommer hytta en vinterkveld?

Ovenstående betyr i praksis at hyttebesøk på Hvaler på vinterstid nå er ganske utelukket!

Mon tro hva Hvaler kommune og de næringsdrivende på Hvaler tenker om at FEN med sin avgiftsfilosofi skremmer bort hytteboerne på vintertid?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags