Legg jordkabel – lag ikke monstermaster

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Dette er en sak som kommer til å påvirke det politiske ettermæle til enkelte partier og politikere i årene som kommer, skriver Njål Benkestoch Kjølholdt Gustavsen om høyspentledningen som skal gå over Kråkerøy til Hvaler.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Mange viktige saker skal til politisk behandling i bystyremøtet torsdag, hvor viktige spørsmål skal besvares. Ett av svarene vi skal gi vår lokalbefolkning er om vi ønsker strømmaster eller jordkabel fra Nordre Kråkerøy til Hvaler for å bedre strømforsyningen. Et politisk flertall i Fredrikstad, bestående av Arbeiderpartiet og Senterpartiet, ønsker å sette opp strømmaster mellom Femdal og Tangen.

Ved dette bidrar de til et grovt inngrep i den vakre og idylliske naturen. Forslaget har skapt sterke reaksjoner blant annet fra lokalsamfunnsutvalget på Kråkerøy. Et mindretall i bystyret bestående av Høyre, Frp, Venstre, SV, MDG og KrF ønsker heller å legge jordkabel i denne strekningen. En jordkabel-løsning er en moderne løsning som tar hensyn både til lokalbefolkningens interesser og den lokale naturen. Om flertallet trumfer denne planen igjennom vil de kommende mostermastene beskrives mer som «et åpent sår» i landskapet enn en politisk genistrek.

I et leserbrev til Fredriksstad Blad skriver lederen for lokalsamfunnsutvalget på Kråkerøy Frode Jensen at vi som er folkevalgte politikere må huske på fremtiden, naturen og befolkningen i denne saken. Det er en betraktning jeg er helt enig i. Vi som er bystyrerepresentanter i denne kommunen må ta lokalbefolkningens bekymringer på største alvor. Å sette opp store strømmaster gjennom en lokal perle som Tangen er en uklok beslutning, og en løsning som direkte inngriper i naturen. Tangen er et viktig friluftsområde for mange, og benyttes både som badeplass og rekreasjonssted. At det politiske flertallet ønsker inntrengende monstermaster gjennom dette området er betenkelig.

Høyre, med resten av mindretallet, ønsker jordkabel gjennom området. Jordkabel er en moderne og fremtidsrettet løsning å anvende om en sammenligner med strømmaster, derfor mener vi i Høyre at kommunen bør finansiere denne løsningen. Selv om kostnaden for å legge jordkabler er høy, er dette likevel en engangsutgift. I tillegg vil varigheten av prosjektet være lang da Hafslund har konsesjon på 40 år, og det er da viktig med et langsiktig perspektiv i denne beslutningen. En jordkabel-løsning vil heller ikke berøre det verdifulle landskapet på Kråkerøy, og er et forslag som respekterer lokalbefolkningens bekymringer og interessene til brukerne av dette området.

Jeg håper flertallet lytter til lokalbefolkningen og en samlet opposisjon med SV i denne saken og at de snur. Ett av flertallets medlemmer som Senterpartiets Hans Ek må i denne sammenhengen huske på partiets økologiske helhetssyn som stadfester at mennesket har et naturlig ansvar å ta vare på naturen og miljøet. Dette gjelder også for Tangen! Dette er en sak som kommer til å påvirke det politiske ettermæle til enkelte partier og politikere i årene som kommer. Få ønsker å ta på seg rollen som en forsvarer av monstermastene på Kråkerøy. Jeg er stolt av å stemme for en jordkabel-løsning i bystyret denne uken. Til andre medlemmer av flertallet i denne saken - det er ikke for sent å snu.

Njål Benkestoch Kjølholdt Gustavsen

Bystyremedlem for Høyre

Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.