Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor gi EU styring over energipolitikken vår?

Kathrine Kleveland

Leder i Nei til EU

Oslo

Artikkelen er over 3 år gammel

Nei til EU svarer Svein Roald Hansen om EUs nye energipakke: – Land der elektrisitet er hovedform for oppvarming, kraftkrevende og distriktsbasert industri blir taperne.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I mars 2018 skal Stortinget behandle EUs energipakke 3. Den store striden står om Norge skal gi fra seg myndighet til EUs energibyrå ACER. Sammen med bygging av flere overføringskabler for strøm til kontinentet og Storbritannia, frykter vi en europeisk strømpris i Norge. Taperne blir forbrukerne i et land der elektrisitet er hovedform for oppvarming. Taperne blir den store norske kraftkrevende og distriktsbaserte eksportindustrien.

Da blir det en fattig trøst når Svein Roald Hansen i Fredriksstad Blad forteller at vi nå får regler mot å stenge strøm i kuldeperioder og at vi skal få vite hva strømmen består av. Nå vet vi jo allerede at strømmen vår kommer fra vannkraft, det gjør 96 prosent av all strøm i Norge. Og det er faktisk forbudt å stenge strømmen i Norge i kuldeperioder og ellers når det er fare for liv, helse eller større skade.

Så forteller Hansen at direktivet gir adgang til å velge leverandører på tvers av landegrensene og forbud mot å forskjellsbehandle egne innbyggere og nabolandets innbyggere. Han forteller at EU nå følger etter den nordiske kraftbørsen og det integrerte nordiske energimarkedet.

Men det er jo nettopp dette vi advarer mot. Den dag Norge er med i et fullt integrert europeisk kraftmarked med en europeisk kraftbørs, da har vi også en europeisk kraftpris. Som Hansen sier selv, da kan både innbyggere og industri i EU bestille strøm fra Norge til samme pris som norske kunder. Det norske og nordiske kraftoverskuddet som har gitt lave strømpriser til nå dreneres bort. Og det hele styres direkte av EUs energibyrå ACER.

Hvorfor vil Hansen gi EU styring over vårt arvesølv?

Kommentarer til denne saken