Fremtiden er grønn og elektrisk

Østfold Energis strømproduksjon er utslippsfri og leverer årlig strøm tilsvarende forbruket til 100.000 husstander. Bildet er fra Borgund kraftverk i Indre Sogn.

Østfold Energis strømproduksjon er utslippsfri og leverer årlig strøm tilsvarende forbruket til 100.000 husstander. Bildet er fra Borgund kraftverk i Indre Sogn. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Strengere klimapolitikk, nye krav fra kundene og eksplosiv vekst i fornybar energi driver frem nye teknologiske løsninger. Det gir Norge et betydelig konkurransefortrinn, skriver Oddmund Kroken, Østfold Energi.

DEL

Kronikk 

Tirsdag 23. januar markeres Strømmens dag over hele Norden. Dette er en feiring av noe mange av oss tar for gitt i hverdagen, men det er også en markering av en utslippsfri energiløsning som skaper nye, grønne arbeidsplasser.

Elektrifisering av transportsektoren er i full gang i Norge. Ved utgangen av 2017 nærmet vi oss 140.000 elbiler her i landet. Elektriske busser, varebiler og ferger er på full fart inn. Også luftfarten skal bli grønnere, og nylig uttalte Avinor-sjef Dag Falk-Petersen at all norsk flytrafikk skal være elektrisk innen 2040. Store aktører som Airbus og Boeing er i ferd med å utvikle utslippsfrie fly, og Norge får sitt første elfly til sommeren.

Det som var ville fantasier for ikke lenge siden, kan altså bli en realitet innen relativt kort tid. Og når de største aktørene i luftfarten velger å satse på klimavennlig teknologi, er det ikke av idealisme, men fordi de ser kommersielle muligheter.

Slik er utviklingen på mange områder i samfunnet nå: Strengere klimapolitikk, nye krav fra kundene og eksplosiv vekst i fornybar energi driver frem nye teknologiske løsninger. I Norge kommer over 30 prosent av klimagassutslippene våre fra transportsektoren. Derfor er det naturlig at vi setter inn støtet her.

Innføring av batteridrevne ferger og strømforsyning til skip som ligger til kai, medfører ikke bare lavere utslipp og bedre luftkvalitet i byene. Det er også med på å skape nye arbeidsplasser i norsk maritim leverandørindustri, som allerede ligger helt i front internasjonalt.

Norsk fornybarnæring lanserte i fjor visjonen om Norge som verdens første fullelektrifiserte samfunn. Det handler både om å bremse farlige klimaendringer, og om å skape nye bedrifter og arbeidsplasser etter hvert som aktiviteten i oljesektoren faller. Mye av jobben går ut på å erstatte piper og eksosrør med batterier og stikkontakter.

Men i Norge kan vi i tillegg bruke vår rike tilgang på fornybar energi til å etablere nye industribedrifter og store kraftkrevende datasentre. Vindkraftselskapet Zephyr, hvor Østfold Energi er største eier, har utviklet og bygget Tellenes vindpark sør for Stavanger. Produksjonen fra parkens 50 turbiner forsyner Googles europeiske datasentre med fornybar energi, noe de skal fortsette å gjøre frem til 2030.

Strømmens klare miljøfordel er at den er utslippsfri både når vi transporterer den og bruker den. I Norge er også selve strømproduksjonen utslippsfri, takket være 1500 vannkraftverk over hele landet som leverer 96 prosent av strømmen vi bruker. Ved Østfold Energi sine vannkraftverk produserer vi utslippsfri energi tilsvarende forbruket til 100.000 husstander – hele året, uansett vær.

Mens andre land må investere ufattelige beløp for å erstatte fossile kraftverk med mer klimavennlige løsninger, har vi i Norge vært utslippsfrie fra dag én. Dette er et betydelig konkurransefortrinn for det norske samfunnet og det betyr at vi kan bruke strøm med god samvittighet – enten det er til å skape nye arbeidsplasser eller bare handler om lys, varme og gode opplevelser i hverdagen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags