Dersom «Truls Olsen-Hansen» får barnet Trine med «Silje Pedersen-Jørgensen», hva er et passende fullt navn på Trine?

Og hvem har tenkt på hvordan det blir for «Trine  Olsen-Hansen-Pedersen-Jørgensen» å lære å skrive navnet sitt?

Og hvem har tenkt på hvordan det blir for «Trine Olsen-Hansen-Pedersen-Jørgensen» å lære å skrive navnet sitt? Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Alle disse variantene av mellomnavn og etternavn er helt forkastelig energibruk, mener Willy Lien.

DEL

Leserbrev 

Det har dannet seg en kultur for bruk av etternavn og mellomnavn som er både brysom og forvirrende. Det er ikke tillatt med mer enn ett etternavn. Det er anledning til å ha dobbelt etternavn, men da skal de ha bindestrek. Sarpsborgs ordfører heter Sindre Martinsen-Evje. Da er Martinsen-Evje etternavnet, og han har ikke noe mellomnavn.

Det er blitt vanlig at når et par gifter seg så tar en eller begge med seg partnerens etternavn i sitt fulle navn. Uten bindestrek i etternavnet blir da det ene etternavnet det egentlige etternavnet, mens det andre blir mellomnavn. Hvis Kari Olsen og Ola Hansen blir et par og Kari velger sitt navn som «Kari Olsen Hansen», har hun valgt Hansen som etternavn og Olsen som mellomnavn.

Dersom Ola og Kari får barnet Truls gis han navnet «Truls Olsen Hansen». En slik variant for navn på barnet brukes uansett om foreldrene er gifte eller ei. Truls vil kanskje finne ut etter hvert at det kan være nok å bruke enten Hansen eller Olsen som etternavn. Han har ikke anledning til å velge Olsen som etternavn uten å melde navneforandring til folkeregisteret. Truls vil antagelig ikke ta det formelle med å fjerne Olsen eller Hansen i folkeregisteret. Det kan være litt pinlig ovenfor den ene av foreldrene.

I navneregistre skal Truls ligge på bokstaven H, idet etternavn er «størst». Truls kunne fått navnet «Truls Olsen-Hansen» (med bindestrek). Da skal Truls ligge i navneregistre på bokstaven O.

Da jeg skulle finne telefonnummeret til en ansatt på Frederik II videregående skole, som jeg ikke visste fornavnet på, fant jeg at listen over ansatte var sortert på fornavn – 168 personer. Jeg ser at e-postadressene har initialene fornavn og så etternavn, men dette forsvarer ikke en slik sortering.

Alle disse variantene av mellomnavn og etternavn er helt forkastelig energibruk. I dag kan vi dessuten si du til hvem som helst unntatt Kongen - og tiltale med fornavn. Vår statsminister heter rett og slett Erna.

Dersom «Truls Olsen-Hansen» får barnet Trine med «Silje Pedersen-Jørgensen», hva er et passende fullt navn på Trine?

Les også:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags