Tenk å få oppleve én dag uten at disse ordene torpederer hjernen!

Språkbruk

Språkbruk Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Harald Otterstad skriver i sin lingvistiske hilsen om ordene som brukes både i tide og utide – minst....

DEL

Leserbrev

Noe kjent med disse ordene? Hvis du leser 1 – én – om dagen – eller hører på 1 – én – nyhetsmelding, skal jeg omtrent kunne garantere deg at du vil høre disse etter hvert uutholdelige formuleringene. Det være seg fra en statsminister, svært mange andre politikere, politietterforskere, journalister eller advokater ( nå sist i forsvinningssaken).

Ordet «fokusere» har først og fremst vært misbrukt at fotballtrenere. Etter hvert bredte bruken om seg. Så kom «bærekraftig». Makan!

Språket vårt har iløpet av kort tid blitt fullstendig infisert av dette ordet – og særlig blant politikere. Og nå sist «plattform». I regjeringssammenheng – og de siste to ukene i bortføringssaken. Plutselig brukes ordet i tide og ikke minst: I utide…

Tenk å få oppleve 1 – én – dag uten at et av disse ordene torpederer hjernen! Antakelig en umulighet, skal man dømme etter det misbruket som nå skjer. De som uttaler seg virker som om de er fullstendig «hekta» på språkbruken. Så det er vel bare å vente på at et nytt begrep kommer og inntar språket vårt. Et annet ord som plutselig kom meg i hu: «Fotavtrykk»!

Gå på jakt i språket! Du vil garantert finne ordet «fotavtrykk» i utallige uttalelser til media. Nå klarte jeg ikke lenger å holde igjen min frustrasjon: Jeg gremmes over forfallet i det offentlige, elitistiske språket som vi nå opplever daglig. Jeg skulle virkelig ønske at de som uttaler seg i media – muntlig som skriftlig – var på en annen språkplattform. Men at den selvsagt var bærekraftig. Da kunne jo jeg fokusere på noe helt annet enn å ergre meg over det som skjer i medie- og språkbildet. En – godt ment – lingvistisk hilsen!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags