Krenkepsyke og språklige viderverdigheter

Sykehuset Østfold på Kalnes. Vil det ha kapasitet til også å behandle krenkepsyke?

Sykehuset Østfold på Kalnes. Vil det ha kapasitet til også å behandle krenkepsyke? Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Arnfinn Eide foreslår at krenkesyke heretter kalles krenkepsyke med «p» og spør om det kan komme på plass en diagnose slik at tilstanden kan behandles.

DEL

Leserbrev

Krenkesyken skaper et humørløst samfunn. Monty Phyton (kjent humortrupp på 70-tallet) ble i sin tid sensurert pga. harselas med kristendommen. I USA omtales ikke de bælfeite lenger som bælfeite. Der heter det «horizontal challenged», altså «utfordret i bredden». De kortvokste omtales som «vertically challenged». Kortvokste er forøvrig ikke det samme som dverg, det er en genetisk tilstand. Dverg skal ikke omtales i det hele tatt.

Det er ikke engang lov til å si «problemer». Nå heter det «utfordringer». Negro betyr svart og er ikke annet enn en beskrivelse av farge. Joda, det kan brukes nedsettende, men hva skal vi kalle «negro spirituals»? Det er en musikkgenre de fleste setter pris på og som verken er hatet eller stigmatisert av folk i allminnelighet. Kanskje det skal hete «afrikan-american spirituals»? De er få av african-american som noen gang har vært i denne verdensdelen.

Følgene må dermed bli at 5. generasjons russere må bli omtalt som russian-americans, tyskere som german-americans... Men det blir de ikke. Da ville Trump ligge dårlig an. Hva skal vi kalle hvite mennesker som er født og oppvokst i Kenya, Afrika, og som bor i USA? Afro-americans? Eller kanskje «kenya-afrikan-american»? Og, hvorfor måtte sykehuset på Sørlandet fjerne et bilde av griser på barneavdelingen? Jo, fordi muslimer kunne bli krenket. Kanskje burde ordet svinesti tas ut av språket?

Kanskje «krenkesyken» burde skrives med p foran, «krenkepsyken» og få plass som diagnose for dertil hørende behandling? Hva med kra(e)nkenhaus på tysk? Det tar ingen ende. Kan det krenke dem som har en stor en? Eg berre spø(y)r. Er det krenking av nynorsk, eller... Det er lov å være blid!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags