«Helle dussen, så nusselig. Det neste blir vel blonder på gatelyktene»

Nusselige gatelykter i Montenegro pyntet med blomster. Kunne det være noe for «en liten verdensby»?  Foto: Colourbox

Nusselige gatelykter i Montenegro pyntet med blomster. Kunne det være noe for «en liten verdensby»? Foto: Colourbox

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Christian Kielland reagerte spontant da han hørte at Fredrikstad kunne få tilnavnet «Den lille verdensbyen». – Nesten alle vet at sjølskryt er den sikreste veien til å bli latterliggjort, skriver han.

DEL

Leserbrev 

De  fleste av oss har lest H.C. Andersens eventyr «Keiserens nye klær». Om keiseren som var så pyntesyk, og så opptatt av hvordan andre så på han, at han tilslutt ble latterliggjort. Det ser nå ut til at historien gjentar seg.

Da jeg første gang leste forslaget om at Fredrikstad skulle få tilnavnet «Den lille verdensbyen», tenkte jeg: «Helle dussen så nusselig. Det neste blir vel blonder på gatelyktene». Noe overdrevet, men det sier noe om reaksjonen.

Hva i all verden er det vi holder på med? Slår vi  opp på nettet på «verdensby» er det listet opp en rekke byer med New York, London og Tokyo på topp. Så graderes det nedover alt etter størrelse og betydning. Til sammen 178 byer nevnt. Vi står ikke på listen.

Jeg kom til Fredrikstad fra Oslo i 1967. Jeg likte meg umiddelbart, og har senere aldri vært inne på tanken om å flytte. I Oslo og i store byer føler du deg mer som fremmed. I byen vår treffer du stadig kjente og får en hyggelig og artig prat. Her er vi mer som en stor familie.

Med den økonomiske forutsetningen byen vår har, mener jeg den drives på en bra måte. Men noen er overdrevent opptatt av omdømmet vårt. Hva resten av landet syns om byen vår, er da revnende likegyldig. Vi har absolutt ingen grunn til å ha mindreverdighetskomplekser. Vi trives her. Det er vel det som betyr noe.

hvorfor skryte av oss selv? Hvorfor må vi i det hele tatt ha et tilnavn? Andre byer har det, sies det. Ja vel, det er deres sak. Alle, eller i hvert fall nesten alle, vet at sjølskryt er den sikreste veien til å bli latterliggjort. Et godt eksempel er Donald Trump.

Språket vårt invaderes for tiden av engelske ord som for eksempel «relasjon eller kompetanse» istedenfor de norske ordene «forhold og kunnskap». Brukerne tror kanskje vi blir imponert over deres kunnskaper.  Derfor er det ikke overraskende at noen mener byen trenger noe de kaller en visjon. Noe vi skal strekke oss etter. Vi andre kunnskapsfattige, med bena på jorden, nøyer oss med å sette oss mål. Som jo betyr det samme. Og alle skjønner hva vi mener.

Og trenger vi et forbilde, så har vi Egil Drillo Olsen. Kunnskapsrik, dyktig i jobben og fullstendig fri for jåleri.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags