«Ferge eller ferje?»

En artikkel i «Språknytt» er utgangspunkt når Roar Julsen kommenterer hva som er riktig betegnelse på de populære farkostene som driver passasjertrafikk på «ælva» i Fredrikstad. Arkivfoto: Geir A. Carlsson

En artikkel i «Språknytt» er utgangspunkt når Roar Julsen kommenterer hva som er riktig betegnelse på de populære farkostene som driver passasjertrafikk på «ælva» i Fredrikstad. Arkivfoto: Geir A. Carlsson

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Det skurrer både i øye og øre når man ser ferjene farte opp og ned elva (ælva) med begrepet «ferge» påmalt skutesiden, mener Roar Julsen.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Språkrådet skal i følge sin nettside arbeide for å styrke det norske språk, men er i realiteten langt på vei et propagandaorgan for nynorsk og for hemningsløs bruk av uforståelige dialekter i radio og tv.

Imidlertid, de utgir en publikasjon «Språknytt» som til tross for den språkpolitiske ubalansen har mange lesverdige artikler.  I årets første utgave har den en liten artikkel av interesse for oss her nede ved Glommas utløp, «Med ferge eller ferje?».

Selv den ihuga målmann Magne Aasbrenn, som ellers lider av mange vrangforestillinger, er trolig enig i dette.

Et av de tiltakene som Fredrikstad kommune skal ha ros for, er ferjetilbudet som etter hvert er bygget opp. Men, her i Fredrikstad reiser vi vel med ferje og ikke ferge? Det skurrer både i øye og øre når man ser ferjene farte opp og ned elva (ælva) med sine morsomme og lokalhistoriske navn, men med begrepet «ferge» påmalt skutesiden.

Dette er feil, selv om Gerd Brantenberg har kalt boken om sin ungdomstid i Fredrikstad «Ved fergestedet».

Språkrådet har salomonisk kommet til at man her kan velge fritt. Kjære Fredrikstad kommune, velg ferje når det etter hvert kommer nye fartøyer i bruk. Bruk også ferje når dere skal lage nye informasjonsskilt m.v. Ferja er en del av vår identitet her i Nedre Glomma. Selv den ihuga målmann Magne Aasbrenn, som ellers lider av mange vrangforestillinger, er trolig enig i dette.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.