Olympiatoppen Øst kan bli noe stort for Fredrikstad

Nok å fundere på: Svenn Martinsen skriver at det sportslige nivået i norsk toppfotball er en sentral utfordring å ta tak i når Olympiatoppen nå har fått en avdeling i Fredrikstad. Tegning: Svenn Martinsen

Nok å fundere på: Svenn Martinsen skriver at det sportslige nivået i norsk toppfotball er en sentral utfordring å ta tak i når Olympiatoppen nå har fått en avdeling i Fredrikstad. Tegning: Svenn Martinsen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Etableringen av Olympiatoppen Øst kan bli noe virkelig stort for Østfold og Fredrikstad. Det bør være nok av lokale eksempler fra virkeligheten å fokusere på! mener Svenn Martinsen.

DEL

Kronikk

Det er interessant og utfordrende, for fylket og for byen å få en satsing som Olympiatoppen Øst her. Det er nok av utfordringer som står der og venter på en ny giv. En slik utfordring er for eksempel det sportslige nivået innen norsk toppfotball.

Det er vel et naturlig og sentralt tema å ta frem for et fylke som Østfold, og spesielt når kompetansesatsingen er lokalisert til Fredrikstad. Hvorfor ligger vi på fotballområdet såpass dårlig an, i forhold til for eksempel vinteridretter? Og i forhold til de andre nordiske landene?

Er det treningskulturen det er noe feil med, eller er det mangler rent kompetansemessig? Har man med seg det riktige totalbildet av samfunnsutviklingen og hvilke muligheter og utfordringer som ligger der?

Er treningsmetodene for gammeldagse og for lite effektive? Eller er de blitt for teknisk orienterte med altfor mye teknisk stæsj, samt statistikk og heatmaps, og en overfokusering på de ytre, fysiske egenskapene hos spillerne? Hvorfor er spillegleden i toppfotballen på herresiden mer eller mindre borte?

Hvor er nytenkningen og eksperimenteringen for å få frem treningsiveren og treningsgleden?

Er det for mange innkjøpte spillere fra utlandet i toppdivisjonene, som fortrenger utviklingen av egne spillertalenter? Jobber konkurransesystemet mot oss mht. å utvikle egne toppspillere? Altså slik at man i for stor grad må tenke forsterkninger på kort sikt av hensyn til tabellsituasjonen, med da altfor ofte forsterkninger hentet fra utlandet? Hvor stort rom er det for den langsiktige tankegangen og tålmodigheten?

Hvor er nytenkningen og eksperimenteringen for å få frem treningsiveren og treningsgleden? Ikke minst på ungdomssiden? Har det hele blitt for statisk i forhold til et overfokus på enkeltprestasjonene og dermed en for sterk fremvekst av en egokultur på bekostning av en lagkultur? Er fremveksten og økningen av videospill og esport, bra for rekrutteringen og fysisk fostring? Hvordan møtes denne utfordringen?

I gamle dager var det fotball på løkkene rundt omkring. Der var det ingen voksne som var med og brydde seg. Ingen trenere eller foreldre som forstyrret. Her var også stortalentene med og hadde det moro uten å måtte tenke på treneroppskriften. Må vi se oss litt tilbake i fotballen? Har vi noe å lære av de gode, gamle dagene, da alt var litt mer åpent for alle, litt mindre alvor, men samtidig som det var viktig nok å kunne si «vi vant».

Et slikt senter må nødvendigvis trekke inn mange kompetansemiljøer, men kanskje først og fremst være åpne for å tenke helt nye tanker og prøve dem ut i praksis. 

Hvorfor lykkes den positive og struttende, energiske treneren til Manchester City gang på gang, mens den ofte så deprimerte og ansiktstriste treneren i Manchester United, ikke får det helt til.

I tillegg finne ut av, på fotballområdet, hvorfor islendingene lykkes, og hvorfor et lag langt ute i hutaheiti i Sverige til de grader lykkes. Hvorfor lykkes den positive og struttende, energiske treneren til Manchester City gang på gang, mens den ofte så deprimerte og ansiktstriste treneren i Manchester United, ikke får det helt til. Kan det ha noe med nitid, seriøs kompetanseutvikling kontra tilfeldig megaflaks i karrièren å gjøre?

Så kan det være interessant å gå i dybden på og analysere hvorfor FBK har lyktes til de grader sportslig, samt å se på hva som skjer akkurat nå og innvirkningen dette har på den videre, sportslige utviklingen.

Så blir det mye å følge med på og lære av mht. hva som skjer med ny trener i FFK og lagets prestasjoner, hvilken filosofi og spillestil som etableres, hvor de riktige triggerpunktene for suksess ble etablert, etc., etc. For laget skal jo opp i toppen!

Så har vi Grace Bullen og hennes historie ...

Det bør være nok av lokale eksempler fra virkeligheten å fokusere på! Registrere, analysere, søke/spørre, lære, tenke nytt, prøve ut, finne svar, prøve ut igjen. Det kan jo bli til noe virkelig stort for Østfold og Fredrikstad!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags