Kongepokal ble opptakten til gullår for Stjernen

Storfornøyde og slitne etter seieren, spillere og supportere. Bak fra venstre: kaptein Terje Pedersen, Knut Egil Hansen, Edvard Mathisen, Erik Pedersen, Rolf Kirkvaag jr. og  Johnny Hansen. Foran fra venstre: Alf Petter Green, Per Øyvind Myhrene og Jukka Auvinen.

Storfornøyde og slitne etter seieren, spillere og supportere. Bak fra venstre: kaptein Terje Pedersen, Knut Egil Hansen, Edvard Mathisen, Erik Pedersen, Rolf Kirkvaag jr. og Johnny Hansen. Foran fra venstre: Alf Petter Green, Per Øyvind Myhrene og Jukka Auvinen.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Teddy Madsen har hatt Stjernen i sitt hjerte like lenge som klubben har eksistert. Les hans vurdering av det historiske norgesmesterskapet i 1981.

DEL

Kronikk 

«Bøtta» til byen. På dagen 35 år siden i dag hentet Stjernen hjem kongepokalen som den første klubben utenfor Oslo-gryta. En prestasjon som var starten på de beste sesongene, karakterisert som gullårene, i klubben historie. I februar ble 30-årsdagen for klubbens NM-gevinst nummer to passert. Vi tar for ordens skyld med at det i disse dager er 40 år siden Stjernens juniorer vant NM, noe jeg vil hevde var med på å starte oppturen som ga gullårene fra 1980 til 1990.

Sammen med opprykket til øverste divisjon i 1974 var juniorenes fremgang og ansettelsen av Rolf Kirkvaag jr. som spillende trener, årsaker til at fremgangen kom jevnt og sikkert frem mot den første kongepokalen.

Teddy Madsen.

Teddy Madsen. Foto:

I en ulidelig spennende finale for stinn brakke (6.000) på Jordal Amfi ledet Stjernen 3-1, men utvisninger gjorde at laget måtte spille i fire minutter i undertall mot slutten. Det var befriende for alle Stjernen-fans da sluttsignalet gikk. Ellevill jubel både på is og tribuner.

Mindre vilt ble det ikke da laget ankom Stjernehallen. En stor folkemengde ventet på laget og kongepokalen som kaptein Terje Pedersen stolt kunne vise frem. Med ordføreren i spissen ble det servert godord og gratulasjoner. Fredrikstad kunne legge til «Hockeybyen» til «Plankebyen» og «Fotballbyen» den gang. En kveld og nattetimer de som var med sent vil glemme.

Historien gjentok seg fem år senere. Klubben hadde vært så heldig å få svenske Ulf Weinstock som trener. Han hadde gitt beskjed om at han kun skulle være trener. Ikke spillende trener. Men sesongen 1985/86 lot han seg overtale.

Det ble en knallsesong med NM-gull. Året etter ble det seriemesterskap og sølv i NM med Weinstock som hadde en egen evne til å få maksimalt ut av spillerstallen.

Men så startet «nedturen» om vi kan kalle den det, så lenge det ble to sølv og sju bronse i årene etter. Men så var det også slutt fra årtusenskiftet hvor ikke sluttspill og kvalifiseringsserie plutselig ble nye opplevelser for Stjernen. Det til tross for at klubben fra 1980 til 2000 hadde landets beste ungdomsavdeling.

Under denne perioden vant ungdomslag 19 mesterskap og klubben var storleverandør til yngre landslag. Men så stopper det brått opp også her. Hvilket igjen ga utslag på leveranse av spillere til seniorstallen.

Hva gikk galt? Det er for enkelt å si at «det ble gjort en dårlig jobb» i ungdomsavdelingen som mange vil ha det til. Det er nok mer sammensatt. Ungdomsavdelingen mistet en god støttespiller i Foreldrelaget. Det ble færre deltagere på ishockeyskolen som igjen førte til færre spillere til ungdomslag.

Det ble lengre mellom hver gang et talent dukket opp. Så var nok også trenerkorpset sammensatt slik at det var en blanding av noen med utdannelse, spilt litt selv eller var forelder uten spesiell hockeybakgrunn.

I klubbens jubileumsår i 2010 begynte det å bli bedre. Klubben var tilbake på topp i to årsklasser. Det ble startet målbevisst jobbing for å få trenere med utdannelse og hockeybakgrunn. Hockeylinjen på Wang har bidratt gjennom trening og spillere slik at det ser langt lysere ut i dag. I forrige sesong gjorde Stjernen rent bord i yngre klasser.

Det mest gledelige de siste to-tre sesongene er at hockey-elite har fått orden på økonomien og fremstår som et godt eksempel blant lagene i Get-ligaen. Nå kan man forhåpentligvis starte med oppbygging av et lag bestående av en god miks av «kjøpte» kvalitetsspillere og spillere fra egen avl.

Vi kan ikke drømme om at det hvert år skal komme en Morten Finstad eller en Ørjan Løvdal. Spillere stø som fjell og som tok tak i kamper og avgjorde dem i Stjernens favør. Slike typer må hentes inn og kan sammen med folkene fra egne rekker gi klubben det laget som må til for at vi ikke må vente i 30 år til før det blir et mesterskap.

  • Bli med i avstemning og diskuter nederst på siden: Stjernen kan kjempe om ny tittel få år etter at en ny hall er tatt i bruk.

Det er fint om det kan komme når man forhåpentligvis flytter inn i ny arena fordi skal tribunene fylles, er det ikke bare gode forhold for publikum som er avgjørende. Det som er mest avgjørende er selvsagt det som presteres på isen og at laget vinner. I hvert fall hjemme.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags