Rødgrønne står sammen mot netthets

–  Netthets er et demokratisk problem. ytringer blir kneblet og mennesker som ønsker å engasjere seg blir truet til stillhet, heter det i oppropet.

– Netthets er et demokratisk problem. ytringer blir kneblet og mennesker som ønsker å engasjere seg blir truet til stillhet, heter det i oppropet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

23 rødgrønne kandidater ved høstens Fredrikstad-valg utfordrer de andre partiene: – Hvordan kan vi stå sammen mot netthets som vi vet at flere av våre engasjerte utsettes for?

DEL

Leserbrev

Norge er verdens beste på frivillig arbeid. Totalt innebærer den frivillige arbeidsinnsatsen hele 147.800 årsverk. De fleste som engasjerer seg i politikken på lokalt plan er frivillige og har som oftest full jobb eller studier ved siden av det politiske engasjementet. Fellesnevner for den politiske iveren er som oftest et ønske om å kunne bidra aktivt til den lokale utviklingen gjennom å skape et Fredrikstad som er til det beste for alle oss som bor her. Uansett politisk ståsted ønsker de som er politisk engasjert i Fredrikstad det beste for byens borgere og samfunnets utvikling.

Som frivillige innen det politiske arbeidet, vil man komme til å være synlig i det offentlige ordskiftet. Man er ofte aktiv i ulike debatter og folkemøter, skriver og deler leserinnlegg, og bruker ofte sosiale medier for å fronte sitt partis politiske ståsted.

Dessverre medfører en slik synliggjøring at mange blir utsatt for sjikane, hets og rasisme. Flere rapporter viser at politikere vegrer seg for å uttale seg om bestemte betente temaer, får helseproblemer og vurderer å slutte i politikken på grunn av netthets.

Amnesty International ga i juli 2018 ut en rapport som viste at to av tre kvinnelige politikere har blitt utsatt for netthets. En rapport fra Politihøgskolen, publisert januar samme år viste også til en stor økning i netthets på sosiale medier. Videre slo også Kommunal Rapport fast at 30 prosent av ordførerne og 16 prosent av lokalpolitikerne har opplevd uakseptabel oppførsel på sosiale medier.

Dette skaper et demokratisk problem, da politiske ytringer blir kneblet og mennesker som ønsker å engasjere seg blir truet til stillhet. Det er ikke greit.

Hvordan kan vi skape en bedre ytringskultur? Hva kan vi gjøre? Vi er tydelige på at vi står sammen mot netthets. Ingen skal bli utsatt for trakassering, trusler eller rasisme uten at det berører og engasjerer oss alle. Vi ønsker å ivareta menneskene i politikken, og vil i felleskap ikke godta at noen blir krenket fordi de engasjerer seg – uansett partitilhørighet. Det er viktig å ha gode og brede politiske debatter, men samtidig er det viktig å ta klar avstand fra netthets, sjikane og trakassering.

Skal vi ha en framsnakkingskampanje? Hvordan kan vi stå sammen mot netthets som vi vet at flere av våre engasjerte utsettes for? Vi utfordrer øvrige partier i Fredrikstad til å ta imot stafettpinnen! Hvordan kan vi bli enda bedre sammen?

Signert av disse rødrønne kandidatene i Fredrikstad

Jon-Ivar Nygård, 1.-kandidat, Arbeiderpartiet

Siri Martinsen, 2.-kandidat, Arbeiderpartiet

Atle Ottesen, 3.-kandidat, Arbeiderpartiet

Hege Dubec, 4.-kandidat, Arbeiderpartiet

Vidar Schei, 5.-kandidat, Arbeiderpartiet


Camilla Eidsvold, 1.-kandidat, SV

Silje Louise Waters, 2.-kandidat, SV

Lars Andreassen, 3.-kandidat, SV

Helga Aakre, 4.-kandidat, SV

Marius Aleksander Andersen, 5.-kandidat, SV


Elin Tvete, 1.-kandidat, Senterpartiet

Lise Thorsø Mohr, 2.-kandidat, Senterpartiet

Hans Ek, 3.-kandidat, Senterpartiet

Hans Ingvald Røed, 4.-kandidat, Senterpartiet

Ellen Evenrød, 5.-kandidat, Senterpartiet


Jonas Qvale, 1.-kandidat, Bymiljølista

Jørgen Søderberg Jansen, 3.-kandidat, Bymiljølista

Gøran Karlsen, 5.-kandidat, Bymiljølista


Hannah Berg, 1.-kandidat, Rødt

Hermund Arntzen Dahle, 2.-kandidat, Rødt

Latoya Wang, 3.-kandidat, Rødt

Mathias André Sjøvold, 4.-kandidat, Rødt

Sol Skipnes, 5.-kandidat, Rødt

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags