Gå til sidens hovedinnhold

Ofres plan- og bygningsloven for prestisjeprosjekt på Sorgenfri?

Artikkelen er over 3 år gammel

Lars Petter Helgesen mener bystyret torsdag fatter et ulovlig vedtak hvis neste byggetrinn i fyrtårnprosjektet Verksbyen godkjennes på bekostning av arbeiderboligene på stedet.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I mitt forrige debattinnlegg stiller jeg spørsmål om vedtaket i planutvalget rundt godkjenning av en foreslått detaljregulering som bryter med plan- og bygningsloven. Denne saken skal avgjøres i neste bystyremøte av våre folkevalgte.

For oss som bor på Sorgenfri har byggingen av en ny bydel blitt svært krevende og frustrerende opplevelse. Utbygger har siden dag én valgt å ikke kommunisere. Vi vet ikke fremdriftsplaner, det blir ikke varslet om ekstra støyende arbeid, det blir ikke varslet om sen jobbing. Kort sagt, vi vet ingenting om hva som foregår. Henvendelser via mail blir ikke besvart.  Arbeidene har pågått siden juni 2017, og vil pågå i 10-15 år til i dette området. 

Siden områdereguleringen ble godkjent i 2005 har vi hatt tryggheten om at det i det minste blant annet er vedtatt et vern for arbeiderboligene på Sorgenfri. Et vern planutvalget valgte å overse, stikk i strid med plan- og bygningsloven.

Et av områdene som kommer dårligst ut av levekårsundersøkelser mister altså det lille vernet vi hadde med et ulovlig vedtak. 

Samtidig ser vi Rådmannen uttale på utbyggers nettsider at «fra nå av er dette et fyrtårnsprosjekt i smart Fredrikstad».  Skepsisen Rådmannen tidligere i saksgangen har hatt, er forduftet. Borte er alle hensyn til et lite  gammelt arbeiderstrøk.

Det er med all sannsynlighet prestisje som nå gjør at politikere og administrasjon godkjenner et slikt vedtak uten lovlig forankring.

Da gjenstår spørsmålet til byens folkevalgte politikere og administrasjon, føler dere at det er greit å bryte plan- og bygningsloven og fjerne et regulert vern på bakgrunn av slike fyrtårnsprosjekter?  

Er lovverket dere er valgt til å forvalte uviktig for dere?

Jeg frykter at svaret vi får etter neste bystyremøte er JA! 

Kommentarer til denne saken