Politiet støtter kommunal bot mot forsøpling

Politistasjonssjefen er helt enig med Fredrikstad kommune og parkeringsjef Frode Samuelsen i at kommunen skal kunne skrive ut gebyr til dem som forsøpler i sentrum.

Politistasjonssjefen er helt enig med Fredrikstad kommune og parkeringsjef Frode Samuelsen i at kommunen skal kunne skrive ut gebyr til dem som forsøpler i sentrum. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Jeg tror kommunal ileggelse av gebyrer kan vise seg og bli et viktig – og riktig - verktøy for å endre denne uønskede atferden, skriver politistasjonssjef Trond Torp.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Politiet har med interesse fulgt prosessen rundt innføring av kommunal gebyrlegging ved forsøpling i det offentlige rom. Det er i utgangspunktet beklagelig at det må til et «ris bak speilet» i form av kommunale gebyrer, men på den annen side vil trolig det være et effektivt virkemiddel overfor personer som ikke klarer å forholde seg til de rammer et demokratisk samfunn setter. Som politistasjonssjef i Fredrikstad mener jeg derfor dette er riktig vei å gå.

Å forsøple i det offentlige rom har lenge vært forbudt i henhold til byens politivedtekter, og vært gjenstand for straffeforfølgning fra politiet. Politiets kapasitet har begrenset seg til de mest alvorlige sakene, og den generelle forsøplingen i sentrumsområdene og andre sentrale steder har av kapasitetshensyn ikke blitt prioritert.

Fredrikstad kommune skal ha ros for at de tar tak i problemet. Om noen er i tvil om det er riktig eller ikke å innføre gebyr for forsøpling av byen vår, anbefaler jeg å ta en tur til sentrum en tidlig søndagsmorgen - før kommunens renholdstjeneste har vært på jobb. Det er ikke et oppløftende syn.

Som virksomhetsleder Frode Samuelsen i Fredrikstad kommune sier, handler dette om atferd. Jeg tror kommunal ileggelse av gebyrer kan vise seg og bli et viktig – og riktig - verktøy for å endre denne uønskede atferden. Jeg er trygg på at kommunenes medarbeidere vil få en god opplæring, og benytte et fornuftig skjønn i håndhevingen.

  • Avstemning nederst på siden: Kommunale bøter er et godt bidrag til å redusere forsøplingen i sentrum.

Til slutt: Hver og en av oss må gå foran med et godt eksempel, og ta ansvar for at byen vår fremstår mest mulig ren og pen – til glede for oss alle.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken