Gå til sidens hovedinnhold

Hjelp oss å lage drømmesommeren 2018

Artikkelen er over 2 år gammel

Hege Stormorken ved Barnas stasjon oppfordrer oss om å vise omtanke: – Kanskje DU får være den som gjorde sommeren til noe godt å dele på skolen? 

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er ferietid igjen og gjennom forskjellige kanaler deler vi gleden og forventningene om hvor vi skal på ferie, hvor herlig vi har det på ferie og ikke minst hvordan vi hadde det på ferie. Ferie er et gode for de aller fleste. Et etterlengtet avbrekk til å gjøre noe annet, glemme tiden og gjøre seg nye erfaringer. Det å være sammen med våre nærmeste, kanskje sikre oss litt varmt sommervær eller oppdage nye land og kulturer.

Men for noen er ferietid en bekymring og en forsterkning av å kjenne seg på utsiden. Rutinene blir borte, de ekstra voksne man møter på skolen og fotball-laget er ikke tilgjengelig og gjengen i gata er borte det meste av tiden. Det blir vanskelig å leve opp til forventningene rundt oss med velmenende spørsmål om hvor vi skal eller hvor vi har vært.

De økonomiske forskjellene øker i hele landet, men spesielt i noen byer slik som Fredrikstad.

 

Parallelt med tilbud om «Safari i Afrika» og «Barnas Danmark», kommer hjertesukk fra Blå Kors Ferier og Røde Kors om stadig økende etterspørsel fra familier om gratis ferietilbud. De økonomiske forskjellene øker i hele landet, men spesielt i noen byer slik som Fredrikstad. Selv med økte tildelinger klarer de ikke tilby en ferieopplevelse til alle som søker. Budskapet kan misforstås som at alle må til Syden eller ha hytte på fjellet, men kjernen er behovet for variasjon og avbrekk i hverdagen.

Barna trenger noen av de samme erfaringer og opplevelser som jevngamle for å forstå hva vennene har erfart og for selv å kunne dele sine gode minner. Det å dele glede føles godt for den som det blir delt med, men det gir også en ekstra dimensjon å kunne dele noe selv. Vi trenger noen like referanser for å forstå hverandre og kjenne at vi hører sammen.

På Barnas Stasjon har vi også en sterk økning fra år til år, der familier gjør langsiktig og krevende arbeid for å styrke oppvekstvilkårene for barna sine. Foreldre som er syke eller ikke kan jobbe kan ha begrensede muligheter og overskudd til å arrangere ferieturer og opplevelser for familien sin. Når vi prater med barna, er det mange som gruer seg til ferien.

De sier det blir kjedelig og at de savner læreren sin. De synes det er flaut å ikke ha noe å fortelle om når skolen begynner igjen, og noen får dårlig samvittighet fordi de lyver om ferier de ikke har vært på. Når vi spør om feriedrømmene er det sjelden snakk om utenlandsturer eller lange reiser, men å kunne bli med jentene på Kongsten eller kanskje dratt med familien til Tusenfryd?

Vi trenger noen like referanser for å forstå hverandre og kjenne at vi hører sammen.

 

Det som er felles er ordet «med». De ønsker et fellesskap, noe å gjøre og noen å dele det med. Det finnes mange gode løsninger både nasjonalt og i Fredrikstad, som reduserer de økonomiske utfordringene med å delta. Det er gratisplasser på ferieklubber, idrettslag med store hjerter og søknadsmuligheter for inngangsbilletter med mere.

Men vi trenger å kombinere dette med lokal omtanke. Har du mulighet til å invitere med gutten i gata, når familien drar på stranda? Skal dere på Glommafestivalen for en is, og har plass til et barn til i bilen? Minner du jenta di på hun oppe i gata, når gjengen skal sykle en tur på Kongsten? Tørr du invitere den nye nabofamilien på en kaffe og is?

Bli med og hjelp oss å lage Drømmesommeren 2018. Kanskje DU får være den ene, for den ene – som gjorde sommeren til noe godt å dele på skolen? 

Les også

Enorm pågang – deler ut 2.300 måltider i året og klær til 80 barn i uken

 

Kommentarer til denne saken