Ta til gatene og vis at vi står for humanisme og anti-rasisme

Ingen nazister i vår gater, er oppfordringen fra Philip Rynning Coker.

Ingen nazister i vår gater, er oppfordringen fra Philip Rynning Coker. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Vi bør fokusere mer på sak, og ikke ytringsfrihet og personene som ytrer seg, skriver lederen i Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, og oppfordrer til å argumentere for hvorfor kulturelt mangfold er positivt.

DEL

Leserbrev 

Rammene for hva vi skal kunne mene og ytre oss om debatteres stadig vekk. Hva som er greit å si og gjøre ender ofte opp i en debatt om ytringsfriheten hvor deler av høyresiden hevder folk er for hårsåre, mens vi på venstresiden gjerne føler ytringsfriheten blir brukt som en skjold for å kaste ut grumsete meninger.

Noe av det viktigste er å huske at begrepene ytringsfrihet og hatprat defineres forskjellig ettersom hvor i det politiske landskapet man står, og at det derfor ikke er gitte og faste kategorier. Jeg vil også hevde at vi av den grunn bør fokusere mer på sak, og ikke ytringsfrihet og personene som ytrer seg i seg selv.

Den nordiske motstandsbevegelsen har varslet at de vil gjennomføre en marsj mot de kaller «homolobbyen» i Fredrikstad den 29. juli i år. Facebook- gruppen Soliders of Are og Odin har tatt til motmæle ved å gi Skeiv Ungdom en krone per meter motstandsbevegelsen går.

Eldorado bokhandel i Oslo fikk forrige uke massiv kritikk fra blant annet Radikal portal fordi har sagt ja til å la sine lokaler benyttes for et seminar med nynazistisk forankring. Boikott ble lansert som et virkemiddel for å vise bokhandelen hva man mener, og på samme måte som politiets tillatelse av marsjen i Fredrikstad er blitt kritisert har Eldorado fått kritikk for å gi nynazister et rom å møtes i.

At ideologier som legitimerer folkemord basert på rasehygiene ikke skal støttes av det offentlige, kan de fleste av oss enes om, men at også slike bevegelser kan støttes av ytringsfriheten er et faktum enten vi liker det eller ikke. 

Poenget her er ikke å fremstå som ytringsfrihetens forkjemper, men å oppfordre andre aktivister til å gjøre det samme som våre meningsmotstandere. Ta til gatene og vise at vi står for humanisme og anti-rasisme.

Rammene for hva og hvordan man uttaler seg er ment for å beskytte den offentlige debatten, og sikre at ingen av sidene (her høyre - venstre) knebles. Hvor grensen for hva som er hatprat og hva som kun er drøye meninger går er ikke opp til meg å definere, og jeg får således heller ikke gjort mye med at marsjen i Østfold og seminaret på Eldorado faktisk er lovlige selv om jeg ikke kan fordra arrangementene.

Så hva kan vi gjøre? Vi kan møte disse bevegelsene med samme mynt. Vi kan delta på møter og seminarer hvor antirasisme og inkludering står i fokus, vi kan ytre oss om mangfold og integrering i medier, og vi kan selv delta i demonstrasjoner og debatter hvor vi tydelig sier hva vi mener: At vi er antirasister, lhbt-forkjempere og menneskerettighetsaktivister.

Vi bør møte påstander og hendelser med argumenter på sak, og ikke person, og ikke minst tørre å ta plass på de steder vi tilsynelatende er i mindretall. La oss heller gå sammen og blir enda flinkere til å argumentere for hvorfor kulturelt mangfold er positivt, og hvorfor nasjonalstatens borgere ikke bør sorteres etter hudfarge!

På denne måten kan vi bruke ytringsfriheten mot dem selv, ved å ytre oss på våre egne arenaer, men også å møte opp deres møter og stille kritiske spørsmål. Ved å vise at vi tar dem seriøst legger vi grunnlaget for en god og seriøs debatt på sak, og kan vise motstanderne våre med vårt best kort. Gode argumenter.

Hvis nazimarsj og facistseminar er lovlige, hjelper det ikke at vi angriper personene som gir tillatelsene og umiddelbart hevder de støtter deres ideologi. Jeg mener selv at vi på venstresiden har vårt moralske kompass i orden, men det mener ikke nødvendigvis våre meningsmotstandere. La oss ta plass og vise dem med samme mynt -  at vi har en ganske god sak.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags