Da jeg gikk over Kråkerøybrua for et par uker siden, observerte jeg en ung mann i enden av brua. Jeg stusset litt da han sto foran en lyktestolpe, det så ut som han klistret noe på den. Han hadde blå jakke, lyst hår, hodetelefoner. Jeg nærmet meg lyktestolpen. Han avsluttet det han gjorde, gikk mot meg, og passerte meg med et stort hyggelig smil. 

Jeg ser så hva han har klistret opp:  Mange merker - Knus Homolobbyen - Frihetskamp- med logoen deres.  

Får et gufs i meg,  river dem ned og finner regnbuemerker under. Etterpå tenkte jeg på denne unge gutten,  «hvermannsen» lyslugget og smilende. Ikke med skinna hode, bomberjakke, tatoveringer og boots.

Vi liker å generalisere. Utseende, adferd og utsagn gjør at vi kategoriserer mennesker vi møter raskt, og tilskriver dem egenskaper vi assosierer med et førsteinntrykk. Uten at det  nødvendigvis er autentisk.

Min umiddelbare oppfatning av nazister/nasjonalsosialister ble ihvertfall endret den dagen. Det kan være «hvermannsen».

Det han  klistret  opp – retorikken fra flere politikere - ytringer på sosiale medier – den økende hverdagsrasismen opplever jeg som skremmende. Debatten om mangfold og inkludering handler ofte om  frykt for «de andre».

Så kanskje vi kan prøve å tenke oss om en gang til -  etter førsteinntrykket. Det er jo ikke alltid det  stemmer.

Alle med hijab er ikke undertrykt, alle hvite menn som pusher femti er ikke rasister, alle muslimer er ikke terrorister, alle kristne stenger ikke grensene for andre på flukt, og alle nazister går ikke nødvendigvis med bomberjakke og glattbarbert hode...

Vi  er et samfunn med mangfold på tvers av religion, etnisitet og legning, og da er det  viktig å stå imot hatefulle idelogier. I FNs verdenserklæring om menneskerettigheter står det i artikkel 1: «Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter. De er utstyrt med fornuft og samvittighet og bør handle mot hverandre i brorskapets ånd.»

Hvor mange pigmenter du har i huden, hvem du er kjæreste med, hva du tror på spiller egentlig ingen rolle. Vær stolt av hvem du er, og av mangfoldet vi er en del av. Felleskapssamfunnet er  mulig.

Vi ses på lørdag – i solidaritetsparade for mangfold.

Les også

FB mener: Fredrikstad er intet fristed for hatefull ideologi!

Les også

FB mener: Alt er LOVE i Fredrikstad!