Snu i tide, ikke kutt i forebygging

– Paradoksalt nok skal kuttene i forebyggende tjenester komme når Utdanning og Oppvekst «har startet en satsing med å vri tjenestene til mer fokus på forebygging og tidlig innsats», kommenterer Ole Martin Kolberg..

– Paradoksalt nok skal kuttene i forebyggende tjenester komme når Utdanning og Oppvekst «har startet en satsing med å vri tjenestene til mer fokus på forebygging og tidlig innsats», kommenterer Ole Martin Kolberg.. Foto:

Av

«Kuttes det som i budsjettforslaget, blir dette kun et skall av en tjeneste som ikke vil være i nærheten av å kunne nå sine ambisjoner.»

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Fredrikstad FO har forståelse for at det er svært utfordrende å lage et godt og helhetlig budsjett i pandemiens år, og de usikre økonomiske utsiktene det gir. Vi vil samtidig peke på et punkt som kan ha store konsekvenser for innbyggerne i Fredrikstad kommune.

I budsjettet fra kommunaldirektør foreslås det vesentlige kutt i forebyggende tjenester. Paradoksalt nok skal disse kuttene komme når Utdanning og Oppvekst «har startet en satsing med å vri tjenestene til mer fokus på forebygging og tidlig innsats.» Videre skriver kommunaldirektør at «Etablering av ny etat tjenester til barn og familier, samt virksomheten Fredrikstadhjelpa 0-16, er konkrete tiltak for å sikre bedre tverrfaglig helhet og sammenheng.

Det skal i alt spares fire millioner i denne etaten det neste året, og som kommunaldirektør selv skriver i konsekvensvurderingen av dette tiltaket; dette vil føre til at «Arbeidet med å vri tjenestene til mer forebygging og mindre reparasjon svekkes betydelig.» Tiltaket beskrives videre slik av kommunaldirektør: «Svært usikker økonomisk besparelse. Kan gi økte kostnader på sikt.» Det er gledelig at seksjonen ønsker å vri tjenesten til mer forebygging, samtidig blir det en umulighet å gjøre dette når det skal kuttes så mye som det foreslås.

Forebygging er å ta enkeltmennesket på alvor, og det er samfunnsbesparende i et livsperspektiv. Bygg opp den forebyggende tjenesten, og bygg på kompetansen og tankene om at forebygging er veien å gå. FO heier på de fine ordene i kommunaldirektørs budsjettforslag, og vi heier på etablering av en etat som spesielt skal fremme og romme disse ideene. Kuttes det som i budsjettforslaget, blir dette kun et skall av en tjeneste som ikke vil være i nærheten av å kunne nå sine ambisjoner.

Hvis det å ta vare på barn og unge i Fredrikstad kommune utelukkende skal handle om lovpålagte tjenester, vil det gi flere lovpålagte tjenester, og dyrere tjenester på sikt. Det er billigere å forebygge enn å reparere!

Det beste med dette budsjettforslaget er at det nettopp er et forslag. Snu i tide, ikke kutt i forebygging.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken