Gå til sidens hovedinnhold

Kunstneren kan ikke få bestemme hvor et kunstverk skal stå

Artikkelen er over 3 år gammel

– Et voldsomt fremmedelement, helt overdimensjonert, skriver Elisabet Sætvedt om kunstneren Jauma Plensas store kvinnehoder på Phønixbrygga.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Beklager, jeg har aldri hørt om Plensa tidligere, men han kan jo være kjent og betydningsfull selv om jeg ikke har hørt om han. Undertegnede har heller ingen kunstfaglig utdannelse, men er veldig kunstinteressert, og har jobbet med kunst i cirka 20 år.

Men det jeg føler berettiger til meningsytring i denne saken, er at jeg er født og oppvokst i denne byen, og jeg har bodd i denne delen av byen hele mitt liv, og det betyr at jeg er bypatriot, og en bypatriot er spesielt glad i sin by.

Blir disse plassert her, har vi plassert dem for mer enn 100 år fremover.

Elvepromenaden fra Gamlebyen Fergested og helt til Evja er blitt så flott, og både syklende og gående og restaurantgjester har glede av utsynet mot elva med fergene, bruene, og alle båtene, og fra Vestsiden skifter utsynet til Kråkerøy hele veien.  Vi ser over til Gamlebyen, vi ser over til Isegran med alt som skjer der, og nedover elva ser vi Kråkerøy med varierende bebyggelse, og Værsteområdet med Stadion, og videre nedover mot Gressvik.

Og så dukker plutselig dette voldsomme fremmedelementet opp nede ved Biblioteket på Phønixbrygga, tre svære hoder, som på meg virker helt overdimensjonerte.

De sperrer voldsomt for utsikten mot Isegran, med store og litt mindre skuter liggende til kai, et morsomt og levende miljø sett fra denne siden. Du ser disse voldsomme hodene straks du kommer inn i J N Jacobsensgate, som følger Domkirkeparken helt ned til elven.

Blir disse plassert her, har vi plassert dem for mer enn 100 år fremover. Og når hodene er så voldsomme som de er, blir det feil proporsjoner på alt omkringliggende, vårt vakre bibliotek, blant annet, for ikke så snakke om kjempehodene sett ved siden av båtene i elva, og skuter og seilbåter til kai ved Isegran.

Skal Fredrikstad by ta imot en slik gave, så plasser dem et sted, for eksempel ut mot havet, for eksempel på Kråkerøy, slik at man kan oppsøke dem hvis man måtte ha behov for det, og ikke plasser dem slik at vi er nødt til å se disse kjempehodene til en hver tid i mange tiår fremover.

Man kan ikke la en kunstner bestemme hvor et (les tre) kunstverk skal plasseres, det må da noen med kjennskap til byen få avgjøre.

Kommentarer til denne saken