Vi trenger hjelp, skolehelsetjenesten er altfor dårlig

Ber om bedre skolehelsetjeneste: – Kjære kommunepolitikere, nå er det på tide å ta ungdommen på alvor. Vi er fremtiden, og fremtiden er det verdt å sette fokus på og investere i, skriver Sara Houge og Daniel Aluku.

Ber om bedre skolehelsetjeneste: – Kjære kommunepolitikere, nå er det på tide å ta ungdommen på alvor. Vi er fremtiden, og fremtiden er det verdt å sette fokus på og investere i, skriver Sara Houge og Daniel Aluku. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– År etter år har ungdommen etterspurt en forbedret skolehelsetjeneste. Det er bare dere politikere som kan endre på skolehelsetjenesten i deres kommuner, oppfordrer Elevorganisasjonen og Ungdommens fylkesråd i Østfold i åpent brev.

DEL

Leserbrev

Kjære kommunepolitikere i Østfold.

Med et nytt år kommer det også nye nyttårsforsett, og i år har ungdommen i Østfold et forslag til et nytt nyttårsforsett til dere. For i 2019 står vi foran en stor forandring i nærmiljøene våre, både de store og små. Kommuner og fylker skal slås sammen, stillinger og administrasjoner skal endres. Og i tillegg skal kanskje den politiske styringen enkelte steder ta en helt ny retning.

Likevel har vi alle det samme ønsket. Et løft i skolehelsetjenesten i alle kommuner i Østfold. Hvert eneste år blir den psykiske helsen til elevene i Østfold diskutert. Det kommer nye undersøkelser og svar på tidligere undersøkelser. Og alle undersøkelsene kommer frem til det samme, at utviklingen i ungdommers psykiske helse er et problem.

For eksempel kom en UngData-undersøkelse i 2018 frem til blant annet at 13 prosent av elevene ved de videregående skolene i Østfold har opplevd depressive symptomer. I Østfold har vi til sammen omtrent 11 000 elver i undervisning ved de videregående skolene. Det vil si at over 1.400 elever i fylket vårt sliter. Og da har vi verken nevnt mørketallene eller elevene som går på grunnskolen i fylket.

Vi er lei av å sitte på et fullt venterom og måtte møte en lukket dør.

Litt trist er det da at kun tre år tilbake, kom det også frem i en undersøkelse at 7/10 av de økonomiske midlene bevilget til skolehelsetjenesten ikke når frem. Når vi forsøker å forbedre disse tallene, er det viktig å ta tak i de områdene som er sentrale for ungdommen. Det betyr å gripe inn i skolen for å iverksette tiltak der. Det betyr at pengene må disponeres annerledes. Det betyr at pengene også må øremerkes og brukes på riktig sted. Dette er vårt nyttårsønske.

Den 24. – 25. oktober ble Ungdommens Fylkesråd i Østfolds høstsamling holdt på Quality Hotel i Sarpsborg. Her var det omtrent 80 ungdommer fra hele fylket som deltok for å snakke om hva som engasjerte dem aller mest når det gjaldt politiske spørsmål, og det var ingen tvil om at ungdommers psykiske helse og skolehelsetjenesten var mye omdiskutert og kritisert.

 

Den 30. november til 2. desember holdt Elevorganisasjonen i Østfold et seminar for elever på ungdomsskoler og på videregående skoler i Østfold. Deltagerne representerte sine respektive skoler og også her var de enige i konklusjonen om at skolehelsetjenesten må endres, og det gjerne så fort som mulig. Vi mener skolehelsetjenesten er altfor dårlig. År etter år har ungdommen etterspurt en forbedret skolehelsetjeneste og et løft i kunnskapen om psykisk helse i skolen.

Dette spesielt i form av flere helsesykepleiere som er ansatt på heltid og er tilgjengelig til enhver tid på skolene i skoletiden. Vi er lei av å sitte på et fullt venterom og måtte møte en lukket dør. Én helsesykepleier per skole er dessverre ikke nok. For mange er ungdomsperioden uten tvil en sår, vond og vanskelig tid. Og nå ber vi dere om hjelp til å takle dette. Vi trenger hjelpen deres. For det er bare dere som kan endre på skolehelsetjenesten i deres kommuner.

Det er dere som kan sørge for at pengene blir brukt på de riktige stedene, at 100 prosent av midlene går dit de er ment til å være. For til slutt er det dere som er ansvarlig for skolehelsetjenesten til elevene i Østfold. Så hva er vel en nyttårsfeiring uten et nyttårsforsett? Ungdommen i Østfold har gjort seg opp et nyttårsønske, og nå håper vi at det skal bli deres nyttårsforsett.

Vi ønsker oss et løft i skolehelsetjenesten i Østfold og et godt utgangspunkt for de nye kommunene våre og det nye fylket vårt. Kjære kommunepolitikere, nå er det på tide å ta ungdommen på alvor. Vi er fremtiden, og fremtiden er det verdt å fokusere på og investere i. Godt nytt år, kjære kommunepolitikere.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags