Privatskoledebatten: Gir du indirekte ros, eller sliter du med å formulere deg?

Brevforfatter Constance Thuv går på Hans Nielsen Hauge vgs. fordi hun her får det beste tilbudet i Fredrikstad. Bilde fra et tverrfaglig prosjekt ved skolen i 2017.

Brevforfatter Constance Thuv går på Hans Nielsen Hauge vgs. fordi hun her får det beste tilbudet i Fredrikstad. Bilde fra et tverrfaglig prosjekt ved skolen i 2017. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Constance Thuv til Birk Blekken: – Du bør fokusere mer på å styrke den offentlige skolen enn å kritisere dem som går privat på grunn av alle fordelene dette bringer.

DEL

LeserbrevSvar til Birk Arildssønn Blekken ang. Innlegget «privatskolene er faktisk bedre, men det forsvarer ikke at de reproduserer sosiale forskjeller».

Det er mye å si om Blekken sine ord om privatskoler, og heldigvis er det en del positivt. Jeg synes det er kjempebra at han ser poenget med at elever vil ha verdens beste skole, og derfor byttet fra offentlig til privat sektor selv. Det betyr du også ser at privatskoler i mange tilfeller fungere bedre enn de offentlige. For selv med argumentene dine om at privatskoler trekker ned fellesskolen kan være forståelig, synes jeg du er altfor inhabil til å beskrive en av byens beste skoler som dratt ut av et orwellsk mareritt.

Jeg går selv siste året på Hans Nielsen Hauge vgs. fordi jeg ville ha det beste tilbudet i Fredrikstad. Det var verken et krav eller noen plan fra min side å gå privat. Heller ikke mine foreldres, som du beskriver som at kjøpte meg fri fra en svekket fellesskole. Å kunne gå privat velger jeg heller å se på som en fantastisk mulighet når det offentlige ikke er bra nok. Derfor bør du fokusere mer på å styrke den offentlige skolesektoren enn å kritisere dem som går privat på grunn av alle fordelene dette bringer, også til deg selv.

Så når Blekken da presiserer at fellesskolen vinner ved å lære av hva de private gjør, så bygger det bare opp hva vi mener er best for elevene.

Elevorganisasjonen gjør en god jobb, men langt i fra bra nok. KrF er enige om at vi må sette i gang arbeid i det psykososiale læringsmiljøet, fordi vi er et skoleparti. Men, det er et veldig stort men her, for det er ikke alltid slik at elevene har rett. Selvsagt vet elevene best hvordan deres skolehverdag er, og derfor er det viktig å jobbe med dem og ikke ved siden av eller mot dem. Selv om vi er enige om det, så er det faktisk slik at selv om man som elev vil ha mulighet til å ta en selvforsynt fridag, så kan ikke vi som politikere gi dem det. Derfor er Norge et byråkrati. Vi trenger en ramme, som i dette tilfellet er fraværsgrensen.

Når KrF kritiserer hva Hadja Tajik hadde å si om privatskoler og måten det lager skillelinjer, så er det fordi det var upresist og unøyaktig. Etter hennes besøk i Fredrikstad ble debatten om privatskoler blusset opp av KrF. Det er jeg stolt av, og jeg stiller meg hundre prosent bak. Vi jobber hardt for å forbedre skolen. Så når Blekken da presiserer at fellesskolen vinner ved å lære av hva de private gjør, så bygger det bare opp hva vi mener er best for elevene.

Constance Thuv

Bystyrekandidat for KrF og elev på Hans Nielsen Hauge vgs.

Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags