AUF: Sterke fellesskoler framfor økte forskjeller

– Det er satsing på det offentlige tilbudet, og ikke flere kommersielle privatskoler, vi trenger, skriver  Mathias Lind Høyning.

– Det er satsing på det offentlige tilbudet, og ikke flere kommersielle privatskoler, vi trenger, skriver Mathias Lind Høyning. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Mathias Lind Høyning, Fredrikstad AUF, svarer Aleksander Abelsen, Fredrikstad Høyre, i debatten om privatskoler. Den har utgangspunkt i Hadia Tajiks foredrag på årsmøtet i Fredrikstad Arbeiderparti.

DEL

Leserbrev

Det er ingen hersketeknikk å belyse at noen tar feil når vedkommende anklager deg, slik Abelsen hevder. Det som er en hersketeknikk, er å tilegne andre meninger de ikke har. Arbeiderpartiet nekter ingen i å velge privatskoler, men ønsker i stedet å gjøre fellesskolen best mulig. Da er det satsing på det offentlige tilbudet, og ikke flere kommersielle privatskoler, vi trenger.

Det er heller ei en berikelse for lokalsamfunnet med private skoletilbud. Det som er en berikelse er når mennesker på tvers av etnisitet, kultur og familiens lommebok kan samles på en skole der de lærer å kjenne hverandre. Den offentlige skole fører til at alle barn sikres like muligheter til en god og innholdsrik utdanning.

Utdanning og kunnskap er makt, og det at ressurssterke familier kjøper seg tilgang til eksklusive skoler fører ikke bare til økte forskjeller, men det fører også til at midler som ellers kunne gått til fellesskolen heller går til det kommersielle tilbudet. Når Abelsen skriver at staten sparer på friskoler ettersom staten finansierer 80 prosent, er det som å si at en enkeltperson sparer på et uplanlagt kjøp med 20 prosent rabatt. Enkeltpersonen har ikke da spart si 20 kroner, men da brukt 80.

Det Arbeiderpartiet er i mot, er ikke at familier kan betale for et annet tilbud. Det vi er i mot, er at staten skal finansiere en stor del av det tilbudet. Vi ønsker samtidig ikke «å nekte noen å velge annerledes» slik Abelsen hevder, men heller si nei til etablering av nye, kommersielle privatskoler. Det er heller ikke slik at vi har en hemmelig agenda om å legge ned det private tilbudet for det sier seg selv at det ikke hadde gått bra.

Abelsen er velkommen til å lese på våre nettsider hva vi faktisk mener på skolepolitikk, i stedet for å bruke tid på å tilegne Arbeiderpartiet meninger vi ikke har. 

Mathias Lind Høyning

Leder i Fredrikstad AUF

Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags