AUF skyter ikke vilt med kanon etter dem som velger privat, men støtter ikke private skoler

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Mathias Lind Høyning, AUF, svarer Aleksander Abelsen, Høyre: – Arbeiderpartiet ønsker å stanse privatiseringen av skolesystemet.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Debatten om privatskoler har engasjert mange de siste ukene og tar ikke slutt med det nyeste leserbrevet til Aleksander Abelsen der han skriver om et liberalt AUF som godtar privatskoler. Høyresiden skulle vel ønske det var slik, men sånn er det altså ikke.

At AUF og Arbeiderpartiet ikke skyter vilt med kanoner mot de elevene og familiene som velger det private tilbudet, betyr ikke at en aktivt godtar eller støtter privatskoler, men heller at man godtar elevens valg. Skolen har lenge fungert som en forskjellsutjevner, men uten oppdatering og endring av skolen som et sosialt tilbud, har den norske fellesskolen i noen grad glidd vekk fra det den en gang var. Abelsen skriver at vi i AUF og Arbeiderpartiet ønsker en styrkning av fellesskolen og det er helt riktig. Abelsen tar derimot feil i at Arbeiderpartiet er uttalt mot privatskoler og friskoler. Arbeiderpartiet ønsker å stanse privatiseringen av skolesystemet samt gjennomføre et skoleløft med 18 konkrete tiltak for å styrke barn og unges opplæringstilbud.

Arbeiderpartiet og AUF differensierer ikke på skolepolitikk. Abelsen nevner at mange elever trenger et annet tilbud. Her sier Arbeiderpartiet og AUF følgende:

■ Opprettholde muligheten til å etablere skoler med alternativ pedagogikk, som Steinerskolen eller religiøse skoler, som vedtatt i skoleforliket med KrF i 2007. (Arbeiderpartiet)
■ Kun gi skoler med et klart pedagogisk alternativ til den offentlige skolen statsstøtte, men begrense omfanget ved at det er avhengig av enighet med skoleeier i kommunen/fylkeskommunen. (AUF)

Og slik sikrer vi som politikere i Arbeiderpartiet og AUF et tilbud for alle ved å forbedre fellesskolen, og for de som ønsker noe annet har vi tiltakene over.

I siste avsnitt har Abelsen vridd noe på et sitat fra mitt opprinnelige innlegg. For oppklaringens skyld: AUF og Arbeiderpartiet ønsker ikke å nekte noen å velge skoler med alternativt pedagogisk opplegg, vi ønsker ikke å legge ned, men heller rekommunalisere skoler dersom det er lønnsomt og riktig tilrettelagt for det - og vi sier så klart nei til nye kommersielle privatskoler da de pengene heller burde gå til å styrke fellesskolen.

Jeg kan til slutt betrygge Abelsen med at jeg ikke begår samme blunder han selv gjorde ved å ha Fredrikstad Arbeiderparti sitt partiprogram og Arbeiderpartiet nasjonalt sin side angående «fellesskole framfor privatisering» foran seg. Det bør ikke råde noen tvil om at AUF og Arbeiderpartiet sin skolepolitikk står i tråd med det sosialdemokratiske verdigrunnlaget. 

Mathias Lind Høyning

Leder i Fredrikstad AUF

Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.