Den viktige nærskolen – og skoleveien

Skoleveien – en arena for fysisk aktivitet, eller for å sitte passivt i et bussete.

Skoleveien – en arena for fysisk aktivitet, eller for å sitte passivt i et bussete. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Erik Skauen argumenterer for nærskolen som trygg læringsarena, og mener at også skoleveien også blir en sunn og trivelig del av hverdagen når barna kan gå eller sykle til skolen.

DEL

Leserbrev

Vi i De Grønne ønsker trivelige, trygge og bærekraftige distrikter. Derfor bør våre lokalsamfunn ha barnehage, skole, fritidsaktiviteter, sykehjemsplasser og eldreboliger.

Skolen er navet i bygda. Nærskolen er en trygg og god læringsarena for dem som vokser opp i lokalsamfunnet. At den må være trygg sier seg vel egentlig selv. Elevene kjenner, eller i hvert fall vet hvem de er, alle de andre på skolen er. Og omgivelsene er de samme som de bor i. Nære relasjoner og kjent miljø skaper trygghet. Og dette er spesielt viktig når barna er små og kanskje enda viktigere i en tid hvor mange lever deler av livet sitt gjennom PlayStation og mobiltelefoner.

Et godt eksempel på akkurat det, er at ca. 90 prosent av elevene på Borge skole går eller sykler til skolen. Fantastisk!

Det er greit å være klar over at det ikke er noen tydelig sammenheng mellom skolestørrelse og kvalitet. For det er ikke alltid slik at store skoler, med større fagmiljøer er garantisten for den beste læringen. Kvalitet handler mer om hvordan skolen organiserer lærersamarbeid og jobber med utvikling. Og min erfaring fra tidligere arbeid hvor jeg besøkte alle våre skoler ga meg en god formening om at Fredrikstad-skolene er gode på akkurat det.

Nærskolen har også flere dimensjoner enn skolekvalitet og trygghet. Og da vil jeg slå et slag for skoleveien. Med nærskolen kan flere barn gå eller sykle til og fra skolen. Et godt eksempel på akkurat det, er at ca. 90 prosent av elevene på Borge skole går eller sykler til skolen. Fantastisk! Skoleveien er da en arena for fysisk aktivitet. Kontrasten er at de skal busses til en skole lenger unna og sitte passivt i setet.

Hvis man går eller sykler, er også skoleveien en arena for preking og undring. Her går praten for full maskin eller man kanskje bruker tiden til undring og refleksjon. Begge deler er veldig bra for barnas mentale helse og utrolig viktig i et samfunn som blir mer og mer prestasjonspreget samtidig som hastigheten til alt vi skal ta innover oss bare øker. Skoleveien blir da en sunn og trivelig tid i hverdagen for våre barn.

Nærskolen representerer også en viktig arena utenom skoletiden. Her arrangeres 17. mai-feiring, juleavslutninger og mye mer. På disse fantastiske dagene møtes bygdas folk, både foresatte, besteforeldre og beboere, hvor de slår av en prat, blir underholdt og opplever fine samtaler og gode stunder. Det er gull verdt for lokalsamfunnet. Terskelen for å ta en telefon til andre foresatte hvis poden har vært utsatt for noe ubehagelig, blir da mye lavere og det blir i mange tilfeller lettere å løse.

Det er helt sikkert mange av dere som har gode minner fra slike stunder på Slevik, Lunde, Årum, Nylende og Borge og alle de andre skolene vi har ute i distriktet.

Dette er noe av kvalitetene ved å bo i distriktet, og det må vi ta vare på. Selv om det kanskje koster litt mer akkurat nå, mener vi i De Grønne at dette er gode prioriteringer på lang sikt.

Sykkelparkering ved Begby skole, tatt i bruk høsten 2017. Erik Skauen slår gjerne et slag for skoleveien.

Sykkelparkering ved Begby skole, tatt i bruk høsten 2017. Erik Skauen slår gjerne et slag for skoleveien. Foto:

Erik Skauen

1.-kandidat Miljøpartiet De Grønne

Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags