Altfor opptatt av matematikk – vi går glipp av gode lærere

Du kan bli en utmerket lærer selv om du sliter med matte, mener Odd A. Strømnes.

Du kan bli en utmerket lærer selv om du sliter med matte, mener Odd A. Strømnes. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Å avvise så mange ungdommer samtidig som man vil møte den kommende lærermangel, er ubegripelig, skriver Odd A. Strømnes om de strenge kravene til karakter i matematikk for å komme inn på lærerutdanningen.

DEL

Leserbrev

Nå vet vi det. Lærerstudiet er veldig populært. Det skal vi være glade for, all den tid vi vet at det blir manko på lærere de nærmeste årene grunnet stor avgang.

Men det er en skikkelig hake ved tilstrømmingen til lærerstudiet. Godt over 5.600 studenter ansees som ukvalifiserte på grunn av for dårlige matematikkarakterer. Som kjent må man ha minst fire for å være kvalifisert til dette studiet.

Myndighetene har i sommer gitt forkurs i matematikk for dem som ønsket å prøve seg. Tallene herfra er også klare. 356 forsøkte seg – 143 besto prøven. Langt under 50 prosent besto altså eksamen! Tallene for Østfold viser at ca. 11 prosent besto nevnte eksamen. De øvrige er altså ikke kvalifiserte til studiet, uansett øvrige karakterer.

Det krevdes i år 51 poeng for å komme inn på studiet, leser vi, og en kandidat hadde 57 poeng, men ingen firer i matematikk. Studenten var altså overkvalifisert og hadde ett mål: Å ta engelsk hovedfag, altså langt unna et realstudium. Vedkommende besto eksamen, og er selvsagt lykkelig. Hvor mange andre kandidater med gode karakterer gikk landet glipp av denne gangen på grunn av fikseringen på matematikkfaget? Folk med «toppkarakterer» og toppmotiverte ellers får altså ikke engang lov til å prøve seg på det de aller helst ønsker!

Å avvise så mange ungdommer samtidig som man ønsker å bidra til å møte den kommende lærermangel, er ubegripelig for flere enn de aktuelle studenter. Meg fattes intet, som skrevet står.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags