Gå til sidens hovedinnhold

Kidsa lærer allerede koding i Fredrikstad

Artikkelen er over 5 år gammel

Når politikere får kjæleprosjekter à la «Lær kidsa koding», er det alltid fare for at vi klarer å gjøre om tidenes kuleste valgfag til verdens dølleste tvangsfag, skriver stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nylig fikk Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, overskrifter med at han ville «lære kidsa koding» etter å ha vært på tur i Silicon Valley. Han skal unnskyldes med at alle politikere, Høyre inkludert, alltid ønsker å fremstå som fremoverlente og moderne, med en tendens til å sole seg i suksesser vi ikke selv står bak. Dette gjelder ikke minst bevegelsen som heter «Lær kidsa koding».

Bare for å ta selvskrytet med en gang – Høyre og Frp er allerede i gang med å lære kidsa koding. I Fredrikstad er Begby barne- og ungdomsskole, Haugeåsen ungdomsskole og Kvernhuset ungdomsskole blant de 150 skolene på landsbasis som er i gang med forsøk med programmering som valgfag på ungdomstrinnet. At Ap ønsker å innføre dette som obligatorisk fag i grunnskolen, er i og for seg bra. Men da bør de støtte regjeringens ønsker om å basere en slik innføring fra erfaringene med programmering som valgfag. I tillegg må vi ha nok lærerkrefter med kompetanse, og helst entusiasme, for faget.

Når politikere får kjæleprosjekter à la «Lær kidsa koding», er det alltid fare for at vi klarer å gjøre om tidenes kuleste valgfag til verdens dølleste tvangsfag. Jeg hadde faktisk koding i skolen for over 25 år siden. Det var ganske begrenset hvor interessant det var å sitte tre elever foran en grønn skjerm og se hverandre skrive kode etter manus gitt av læreren. Det var gode grunner for at valgfaget ble fjernet.

Organisasjonen «Lær kidsa koding» gjør i dag en fabelaktig jobb med å mobilisere engasjerte ressurser til å bidra frivillig for å lære barn programmeringsspråk. Jeg mener dette burde sees på som et tredje «fremmedspråk».

  • Les også: Datakoding er viktig valgfag
  • Se video:

    Kodeklubben i Østfold mener flere barn må lære seg koding for fremtiden. Det har jentene i 7B på Nøkleby skole tatt på alvor, og viser spill de har laget fra bunnen helt på egenhånd.

Utfordringen er at vi ikke blindt kan kopiere noe som fungerer i en type organisasjon over i en annen kontekst. Som en frivillig organisasjon høster «Lær kidsa koding» andre erfaringer enn et offentlig hierarkisk system som skal utvikle kompetanse for å kunne spre kunnskap til over 600.000 elever i grunnskolen. Derfor er erfaringene fra de skolene som i dag får programmering som valgfag viktige før vi går videre.

Les også

Fredrikstadjente (22) i ledergruppa på verdens nest største LAN - The Gathering

 

Kommentarer til denne saken