Utgård, Hvaler Sp: Det er direkte ufint av Bjønnes å si at vår kritikk ikke er til barnas beste

Elevene ropte hurra for Åttekanten skole under 50-årsjubileet i juni i år. Nå er det mindretallet som består av Ap og Sp som vil holde liv i skolen.

Elevene ropte hurra for Åttekanten skole under 50-årsjubileet i juni i år. Nå er det mindretallet som består av Ap og Sp som vil holde liv i skolen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Hans H. Utgård, Hvaler Sp, mener Høyre og Frp har ansvaret for dårlig politisk arbeid i skolesaken.

DEL

Leserbrev

Utgård svarer på dette innlegget fra Bjarte Bjønnes: Treneringen fra Ap og Sp går ut over Hvalers elever.

Da Frp og Høyre, med støtte fra SV og MDG, valgte å vedta nedlegging av Floren og Åttekanten som en del av den ordinære budsjettsaken i 2017, kom det som et sjokk på de fleste. Ikke minst fordi saken hadde vært et hett tema i valgkampen i 2016, hvor partienes valgløfter var klare om skolesaken.

Høyre har hele tiden jobbet jevnt og trutt for nedleggelse av Floren og Åttekanten, mens Frp fulgte Arbeiderpartiet og Senterpartiet, med å satse på å ha en desentralisert skolestruktur. Ved å snu i desember 2017 brøt Frp sitt løfte til velgerne, og førte samtidig kommunen ut i en vanskelig prosess. Det var tydelig for mange at måten dette ble gjort på heller ikke fulgte forventet prosedyre og regler.

Uansett hva fylkesmannens dom måtte bli, så er skolesaken et eksempel på elendig politisk og administrativt arbeid.

Vi i Senterpartiet og Arbeiderpartiet tok ansvar og løftet saken til overordnet myndighet, Fylkesmannen i Østfold, i form av en lovlighetsklage, som i sin tur medførte at fylkesmannen underkjente vedtaket om skolenedleggelsene. Vi hadde forventet at administrasjonen og Frp/Høyre deretter tok rev i seilene og fulgte opp med en fornyet og grundig utredning og saksforberedelse. 

I stedet fortsatte administrasjonen sitt arbeid som om fylkesmannens vedtak ikke hadde noen betydning og iverksatte en halvhjertet «høring» i sommerferien. Med dette som grunnlag ble nye vedtak fattet i høst, med påfølgende lovlighetsklage fra oss i Sp og Ap. Og der står vi nå. Pr dags dato er saken ennå ikke endelig avgjort hos fylkesmannen.

Uansett hva fylkesmannens dom måtte bli, så er skolesaken et eksempel på elendig politisk og administrativt arbeid. Her har man helt bevisst beveget seg helt på kanten av alminnelige regler for saksbehandling og dermed utfordret folks oppfatning av politikk og administrasjon.

Det er i denne situasjonen ikke så merkelig at vi i Sp og Ap også kritiserer en kostnadsøkning på foreløpige 32 millioner, siden det nettopp var økonomien som bevirket Frps snuoperasjon.

At Hvaler Høyre ville ha sentralisert skolen uansett kalkyler, er helt i tråd med deres sentraliseringsideologi. I Høyre ofres gjerne lokalstyre (Hvaler Høyre ønsket å legge ned Hvaler kommune også) og viktige samfunnstjenester (som lokalpolitiet), så lenge det tjener overordnet markedstenkning og skattelette.

I skoledebatten på Hvaler er det mange argumenter som er både for og imot de forskjellige løsningene. Ingen modell har bare negative eller positive sider, men vi i Hvaler Senterparti velger å satse på en modell som ivaretar hele Hvaler og bygger opp under bosetning og næringsliv i alle deler av kommunen. 

Barnets beste i skolesaken dreier seg ikke om at mange barn vil synes det blir flott med en ny skole på Rød, men om hvert enkelt barns skolehverdag blir bedre ved å legge ned Floren og Åttekanten. Skolesaken slik den nå foreligger er ene og alene Frp og Høyres ansvar (med SV og MDG på slep) og det er direkte ufint av ordførerkandidat for Hvaler Styrbord (tidligere Høyre) Bjarte Bjønnes å antyde at vår kritikk av deres framgangsmåte går ut over elevene og ikke er til barnets beste.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags