Kostnadssprekk på 32 millioner i skolesaken, er det politiske flertallet i Hvaler ført bak lyset?

Vedtatt nedlagt: Åttekanten skole (bildet) har sammen med Floren skole fått sin dødsdom. Brevforfatterne opplyser at byggesaken er et halvt år forsinket.

Vedtatt nedlagt: Åttekanten skole (bildet) har sammen med Floren skole fått sin dødsdom. Brevforfatterne opplyser at byggesaken er et halvt år forsinket. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Grunnlaget for å fatte vedtak om bygging av en ny stor barneskole er feil, og da er vedtaket feil, fastslår frontfigurene i Arbeiderpartiet og Senterpartiet på Hvaler.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det viser seg nå at rådmannens forslag i desember 2017 var udemokratisk, ufullstendig og basert på en total økonomisk feilvurdering. De samfunnsøkonomiske konsekvensene for kommunen ble heller ikke vurdert i 2017. Rådmannen la frem kostnadsoverslag på 113 millioner da flertallet, Frp, Høyre, MDG og SV, i desember 2017 vedtok å legge ned to velfungerende barneskoler, for så å bygge en stor 1–10 skole på Rød.

I dag viser oppdatert kalkyle fra Hvaler kommune, sak PS-54/18, at kostnaden foreløpig er beregnet til ca. 145 millioner; en kostnadssprekk på 32 millioner. Ordføreren har informert i Demokraten om at byggeprosessen også er ca. seks måneder forsinket. Vi ser med stor bekymring at en så viktig sak for Hvaler kommune bærer preg av hastverk og kortsiktighet. Hva slags tillit skal vi ha til den videre prosessen? Hvilke kostnader kommer i tillegg?

Kostnadsoverslaget som nå ligger til grunn viser at det er penger å spare på renovering av dagens to barneskoler.

Disse momentene understreker det vi i Hvaler Arbeiderparti og Hvaler Senterparti har lagt til grunn i vår lovlighetskontroll-klage til Fylkesmannen – nemlig at saken ikke er godt nok utredet. Ikke nok med at vi mener den er mangelfull med tanke på «barnets beste» – men for samfunnet som helhet ser vi her nå beviset på at vedtaket er fattet på sviktende økonomisk grunnlag, og manglende utredninger om hvilke samfunnsøkonomiske konsekvenser det vil få for blant annet tilflytting/fraflytting av barnefamilier.

Derfor er grunnlaget for å fatte vedtak om bygging av en ny stor barneskole feil, og da er vedtaket feil.

FRP har tidligere vært tydelig på at å leie brakker under renoveringstiden vil ha betydelige kostnader. Ved en rask undersøkelse på Internett, kan vi finne at veiledende pris for én slik brakke er under 5.000 kroner pr. måned

Det politiske flertallet i Hvaler, Frp, H, MDG og SV sier at økonomi er det viktigste argumentet for å bygge ny stor 1–10 skole på Hvaler. Da burde de nå stoppe skolesaken og se nærmere på hva kostnaden ved å renovere våre eksisterende skoler vil bli. Fasiten ligger i rådmannens sak.

Vi mener Hvaler kommunes økonomi og innbyggere vil være best tjent ved å renovere dagens to barneskoler, og heller sentralisere administrasjonen på tvers av de tre skolene på Hvaler. Det vil stå respekt av de politiske partiene som velger å snu nå når de faktiske kostnadene kommer på bordet.

 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken