Viktig uke som gir elever bedre innsikt i arbeidslivet

Skygget en statsråd: Det er ikke alle som får møte en statsråd i sin første test av arbeidslivet. Hashim Abdier her sammen med kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner  og Fredrikstad-politiker Helene Apenes Matri.  Sanner besøkte Hurrød for å høre om skolens gode efaring med tidlig innsats og inkluderende fellesskap.

Skygget en statsråd: Det er ikke alle som får møte en statsråd i sin første test av arbeidslivet. Hashim Abdier her sammen med kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner og Fredrikstad-politiker Helene Apenes Matri. Sanner besøkte Hurrød for å høre om skolens gode efaring med tidlig innsats og inkluderende fellesskap. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Det er viktig å få mulighet til arbeidsskygging, skriver Hashim Abdi etter en lærerik utplasseringsuke på ungdomsskolen før han begynner på videregående.

DEL

Leserbrev

Hei, mitt navn er Hashim Abdi. I starten av juni har jeg vært på utplasseringsuke på diverse arbeidsplasser. Meningen med uka er å få innsikt i arbeidslivet.

Den første dagen med utplassering skygget jeg ordfører Jon-Ivar på hans reise til Finansdepartementet. På vår reise med tog til Oslo fikk jeg lære mye om hvordan jobben politikerne gjør påvirker hverdagen min på måter jeg ikke visste om. Det handlet om alt fra skolen til fotballbanene jeg spiller på. Jeg fikk også vite en god del om valgkampen og om hvordan det politiske systemet fungerer. Deretter fortalte Frp-medlem Bjørnar Laabak meg hva de forskjellige lederne i kommunen vår gjør.

På dag to var jeg med varaordfører Kari Agerup på hennes reise til Askim. Her møttes de fleste ordførerne i Viken/Østfold. Emne den dagen var vannforvaltning og hvilket tiltak de måtte gjøre for å minske utslippet i bekkene våre. Møtet handlet også om hvordan Viken/Østfold skal møte kravene til EUs rammedirektiv innen vann. EUs rammedirektiv går ut på at det skal være et godt vannmiljø i alle vannforekomster i Norge innen 2021.

På dag tre var jeg med fergefører Runar Helgesen på hans rute rundt i byen. På veien fortalte han meg hvilke kriterier man må oppfylle for å bli fergesjåfør. Jeg ble faktisk litt overrasket over hvor stort ansvar en fergefører har. I de ti minuttene ferga går har fergeføreren ansvar for alle menneskene om bord. Det kan være opp til 50 mennesker. Alle skal trygt på ferga og trygt av ferga. Det er også førerens ansvar å sørge for at individene på ferga får en komfortabel reise.

På dag fire var jeg med Arbeiderparti-medlem Helene Apenes Matri på hennes møte med kunnskapsministeren. Rektoren på Hurrød skole forklarte hva de hadde gjort for å bli så vellykkede. På dag fem var jeg på Blender Collective og Netron. Her observerte jeg den kreative næringen, og fikk se hvordan arbeidslivet i den private sektoren er. Netron er en kreativ bedrift knyttet til Blender Collective. Dette nettverk består av over 60 kreative bedrifter i Østfold. Dette er en gruppe mennesker som brenner for nyutvikling og vekst.

Utplasseringsuka har vært en veldig lærerik opplevelse. Jeg synes at utplasseringsuke er en veldig fin ting å gjøre på ungdomsskolen før man begynner på videregående, slik får man et bedre innblikk i arbeidslivet.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags