Milliarder forsvinner i skatteparadis, men det opptar ikke politikerne

«Lik det eller ei...» – Store multinasjonale selskaper som Google og Facebook har gjort sport av å unngå å betale skatt, skriver Amanda Lindholm.

«Lik det eller ei...» – Store multinasjonale selskaper som Google og Facebook har gjort sport av å unngå å betale skatt, skriver Amanda Lindholm.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Kjære Stein Erik Lauvås (Ap) og Ingjerd Schou (H), skriver Amanda Lindholm, og beskylder dem for å se bort fra det store problemet når de krangler om skattesatser og ikke at skattesystemet ikke er rustet for dagens handel over grensene.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Har dere tenkt til å krangle om skattesatsene nok en valgkamp? Skal dere bruke enda mer tid på uenigheter, og se bort ifra det store problemet vi omgir oss med? Milliarder forsvinner inn i skatteparadiser rundt om i hele verden. Store multinasjonale selskaper som Google og Facebook har gjort sport av å unngå å betale skatt. 

Dette er mulig fordi dagens system ikke henger med i svingene. Skattesystemet er ikke rustet for dagens virkelighet med handel over landegrenser på sekunder via få tastetrykk. En skikkelig oppdatering av skattesystemet er det som skal til for å sørge for at skattepengene ender opp der de hører hjemme, enten det er i Norge eller Tanzania.

Ta mobilene våre for eksempel. De er kanskje laget av litium fra gruver i Kongo, og satt sammen i Kina. Det er likevel ikke i disse landene pengene ender opp. I løpet av den tiden det tar å transportere mobilen til Norge, vil pengene bli flyttet gjennom skatteparadis – områder med høyt hemmelighold og lav skatt – og det er i disse områdene pengene ender opp til slutt.

Denne såkalte skatteflukten er mulig fordi vi i dagens skattesystem ser på multinasjonale selskaper som mange små selskaper i stedet for det de er, nemlig ett stort selskap. I tillegg krever det ikke mye for å opprettholde denne flyten av skatteflukt, fordi de store selskapene får hjelp av skatteplanleggere til å finne smutthull i lovverket.

Problematikken rundt nåtidens skattesystem fører til at verdens land mister et halvt oljefond hvert eneste år på grunn av skatteflukten utført av multinasjonale selskaper. Fra det afrikanske kontinentet alene forsvinner det minst 425 milliarder årlig. Ikke nok med at store summer forsvinner ut av statskassen her hjemme i Norge, men fattige land rundt om i verden som virkelig trenger disse pengene mister minst like mye til skatteparadiser. Tanzania alene taper 17 milliarder.

Dette er penger som kunne vært med på å nærmere doblet landets utdanningsbudsjett, eller tredoblet helsebudsjettet. Løsningen er å heller se de multinasjonale selskapene som ett selskap, og ikke la de splittes opp i mindre datterselskaper for å lure bort penger ved hjelp av landegrensene. Dette er en mer oppdatert og virkelighetsnær måte å skattlegge selskaper på. På denne måten kan man få en bedre oversikt over hvor de ulike inntektene kommer fra, og deretter finne en mer rettferdig måte å fordele skatten.

Vi i Changemaker mener at der er på høy tid at dere, som våre folkevalgte for Norges største partier, tør å ta tak i de virkelige utfordringene og gjennomfører en skikkelig systemoppdatering!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken